Ο αγώνας δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η πίεση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με δύσκολα μέτρα, όπως αυτά που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών, και η κινητικότητα με επίκεντρο τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η άφιξη στην Αθήνα σήμερα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί συνδέεται άμεσα με την πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη σημασία που δίνουν οι εταίροι και δανειστές στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση από την Αθήνα όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι με τη μεσολάβηση και του Μοσκοβισί θα βρεθεί λύση στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, αυτό των κόκκινων δανείων, ώστε να ξεκλειδώσει η «πολυπόθητη» δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι θα βρεθούν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως το χρέος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη ένα θέμα στο οποίο σκοντάφτει η πρώτη αξιολόγηση αφού  ισοδύναμα ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Ο ίδιος ο Μοσκοβισί με δήλωση του εκπροσώπου του τόνισε ότι στόχος του είναι «να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Πέρα όμως από τη συνήθη φρασεολογία τέτοιων ανακοινώσεων, ο Μοσκοβίσι -που είχε προγραμματίσει να έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου αλλά το ανέβαλε λόγω του θανάτου της μητέρας του- έχει ήδη φροντίσει να στείλει μηνύματα ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. «Υπάρχουν περίπλοκα θέματα και θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς» είχε τονίσει πριν από λίγες ημέρες, επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων πριν οποιαδήποτε μελλοντική πληρωμή από το πακέτο διάσωσης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ο Πιέρ Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα για να επιβλέψει την εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος και η παρουσία στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των προαπαιτούμενων και την εκκίνηση του δεύτερου «σκληρού πακέτου» που περιλαμβάνει τα ανοίγματα των κλειστών επαγγελμάτων, το νέο ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό των αγροτών.

 

Facebook Comments