Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ & η πιθανή υποβάθμιση από την MS “γκρέμισαν” το ΧΑ
Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ & η πιθανή υποβάθμιση από την MS "γκρέμισαν" το ΧΑ
Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ & η πιθανή υποβάθμιση από την MS "γκρέμισαν" το ΧΑ
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε την Τρίτη νέες ισχυρές απώλειες της τάξης του 4,67%, χάνοντας ακόμα και το ψυχολογικό οχυρό των 900 μονάδων, κλείνοντας στις 896. Οι συναλλαγές, μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης του warrant της Alpha και των δικαιωμάτων της Πειραιώς και της Αττικής, επανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, άνω των 90 εκατ. Ευρώ.
Σε μεγάλο βαθμό όμως, οι εντολές που περνούσαν την Τρίτηση στο σύστημα δεν ήταν άλλες από εντολές πώλησης. Όπως έγραψε το «MN», πλέον οι ξένοι επενδυτές τηρούν αμυντική στάση όχι απλά απέναντι στο Χ.Α., αλλά απέναντι στην οικονομία της χώρας. Μετά τις αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ φέτος από το ΔΝΤ, ήρθε το χαστούκι του ναυαγίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αφού η πολυαναμενόμενη προσφορά της Gazprom δεν ήρθε ποτέ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η πώληση της ΔΕΠΑ θα γίνει με γνώμονα τις δικρατικές σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, αλλά και με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας.
Από εκεί και πέρα, αργά σήμερα το βράδυ της Τρίτης και βεβαίως μετά το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματαγορών, η Morgan Stanley αναμένεται να αποφασίσει το αν το Χ.Α. θα παραμείνει στις ώριμες αγορές ή όχι.
Ο διεθνής οίκος MSCI επικαλείται τη μικρή εμπορευσιμότητα (free float) της αγοράς και το γεγονός ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών δεν ανταποκρίνονται σε ανεπτυγμένες αγορές.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece έχει υποχωρήσει πάνω από 95% τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.Ανάλογα ερωτήματα για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς έχει θέσει και η Russell Investements, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κεφάλαια άνω των 3,9 τρισ. δολαρίων, η S&P Dow Jones, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κεφάλαια άνω των 6 τρισ. δολαρίων, ενώ δεν σχολιάζει η JP Morgan.
Οι δείκτες του MSCI παρακολουθούνται από το 76% των διεθνών κεφαλαίων και σε περίπτωση που προχωρήσει στην υποβάθμιση, τότε θα υπάρξει αλλαγή στο είδος των ξένων χαρτοφυλακίων που θα επενδύουν σε ελληνικές μετοχές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκαταλείψουν το Χ.Α. ξένα κεφάλαια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και να αντικατασταθούν από funds με πιo βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών. Από τα 25 ελληνικά blue chips περιλαμβάνει σήμερα μόλις δύο μετοχές, την Coca-Cola και τον ΟΠΑΠ, με την πρώτη να έχει εισαχθεί και στην κύρια αγορά του Λονδίνου.
Eurobank/ETE
H απόφαση των ξένων να παγώσουν τις εντολές αγορών προς το Χ.Α. συμπίπτει σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για την αγορά, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη. Κι αυτό διότι τρέχουν ακόμα οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, της Πειραιώς και της Αττικής, ενώ η αγορά αναμένεται να λάβει γνώση μόλις την Πέμπτη για την αμκ της Εθνικής. Ταυτόχρονα, θεωρείται πλήγμα για την Eurobank να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Ν. Νανόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφές με ξένες τράπεζες.
Στα της αγοράς, το warrant της Alpha κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του υποχώρησε σχεδόν κατά 62%, με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρυστοποιήσουν στο πλαίσιο της κατοχύρωσης ρευστότητας. Πτώση πάνω από 93,5% για το δικαίωμα της Πειραιώς και άνω του 98% για το δικαίωμα της Αττικής, επίσης κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε την Τρίτη σχεδόν κατά 0%, ενώ μαζί του «κάηκαν» και blue chips, όπως ο ΟΤΕ, η Coca Cola, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ με απώλειες μέχρι 8%.
ΧΣ
Facebook Comments