Αιδώ Πολυτεχνείο – με στοιχεία
Στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου, εν έτει 2015, ορισμένα ταμπού φυλάσσονται από τους φρουρούς του τραμπουκισμού
Στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου, εν έτει 2015, ορισμένα ταμπού φυλάσσονται από τους φρουρούς του τραμπουκισμού
Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με τον τρόπο που «γιορτάζουμε» κάθε ιστορική στιγμή του έθνους. Επιφανειακά, απλουστευτικά, μονοδιάστατα. Μένοντας στην αγνότητα των αγωνιστών, στον ηρωισμό των αντιστασιακών, την αγριότητα της καταστολής. Το «Πολυτεχνείο» περιορίστηκε στις μέρες και τις νύχτες της εξέγερσης. Δεν έχει πριν, ούτε μετά. Στο συλλογικό υποσυνείδητο «έριξε τη χούντα». Δεν είναι ακριβώς έτσι.
Από τα ίδια έγγραφα του 1973 προκύπτει ότι ο Ιωαννίδης είχε απόψεις για το Κυπριακό που απηχούσαν τις αμερικανικές θέσεις και επιθυμίες. Πίστευε στη διχοτόμηση, με παραχώρηση ενός μικρού κομματιού του νησιού στους Τουρκοκυπρίους και υποστήριζε την ανάγκη να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μακάριος. Επίσης, διαφωνούσε με τον Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε ορκίσει Πρωθυπουργό το καλοκαίρι του 1973 τον Μαρκεζίνη, καθώς έκρινε ότι η χούντα είχε σχεδόν κάνει «τη δουλειά της», ο κομμουνιστικός κίνδυνος είχε παρέλθει και η χώρα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές στις αρχές του 1974. Μάλιστα, οι σχέσεις του με τον Παπαδόπουλο είχαν οξυνθεί σε βαθμό τέτοιο, που τον είχε απομακρύνει από τη θέση του διοικητή της ΕΣΑ – για να αναγκαστεί υπό την απειλή αντιπραξικοπήματος νεότερων αξιωματικών να τον επαναφέρει ένα μήνα μετά, ήτοι δύο μήνες πριν την εξέγερση.
Διαβάζουμε στην εν λόγω έκθεση της CIA: «Ο Ιωαννίδης έβαλε σε κίνηση τον μηχανισμό για το πραξικόπημα όταν η εξέγερση των φοιτητών, τον Νοέμβριο του 1973, και η πολιτική αστάθεια που επακολούθησε του έδωσαν τη δικαιολογία για να διακόψει τη φιλελευθεροποίηση που είχε ξεκινήσει ο Παπαδόπουλος. Ο Ιωαννίδης αναμενόταν να κινηθεί εναντίον του κοντά στις εκλογές που σχεδιάζονταν για το 1974.»
Τέλος, αυτό δεν αφαιρεί από την τιμή που πρέπει σε όλους και όλες, που συμμετείχαν στην εξέγερση από πάθος για την ελευθερία, από απέχθεια προς τον ολοκληρωτισμό, με γενναιότητα και αυτοθυσία. Ούτε προσβάλλει στο ελάχιστο τη μνήμη των νεκρών, που δολοφονήθηκαν αγωνιζόμενοι. Δυστυχώς, οι υποτιθέμενοι προστάτες της είναι που μετατρέπονται σε πραγματικούς επίγονους της χούντας, έτοιμοι όπως είναι απλώς να βρίσουν, να σπιλώσουν, να απειλήσουν και να στοχοποιήσουν τον «Μπογδάνο», διότι τους ενοχλεί η μούρη του, το στυλ του και οι γνώμες του. Φοβάμαι πως, από αυτήν την άποψη, η χούντα όντως δεν τελείωσε το ’73. Είναι εδώ, φορά προβιά προοδευτισμού και δείχνει τα δόντια της.
Facebook Comments