Κύπρος: Επισημοποιείται το ρήγμα με την Τρόικα
Κύπρος: Επισημοποιείται το ρήγμα με την Τρόικα
Κύπρος: Επισημοποιείται το ρήγμα με την Τρόικα
Αν και ήπια σε σχέση με την προηγούμενη επιστολή Αναστασιάδη στο Μάριο Ντράγκι, η επιστολή που δημοσίευσε χθες η StockWatch, αποτελεί το πρώτο επίσημο αίτημα αλλά και αμφισβήτηση συγκεκριμένων παραμέτρων της συμφωνίας που αφορούν την Τρ. Κύπρου.
Η επιστολή ασκεί έμμεση κριτική για τους χειρισμούς των πιστωτών, χρεώνοντάς τους με προχειρότητα, αφού σημειώνει ότι η συμφωνία στο Eurogroup για το bail-in των δύο τραπεζών έγινε «χωρίς προσεκτική προετοιμασία» με δραματική αλλαγή στο περιεχόμενό της εντός μίας βδομάδας.
Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει δυσφορία για τη συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς, που οδήγησε σε απώλεια της αναβαλλόμενης φορολογίας που είχαν να λαμβάνουν οι κυπριακές τράπεζες.
Δίνοντας έμφαση στην ρευστοτική κατάσταση της Τρ. Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει τη θέση που παρέθεσε επανειλημμένα και δημόσια ο υπουργός Οικονομικών του. Ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία.
Υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για τη ρευστοτική κατάσταση της Τράπεζας, αναφέρει σε αρκετά σημεία της επιστολής.
Ο πρόεδρος προτείνει για πρώτη φορά τη μετατροπή του ELA σε ομόλογα που θα μεταφερθούν σε νέα οντότητα.
Η επιστολή φαίνεται να οριοθετεί τις διεκδικήσεις της κυπριακής πλευράς κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας σε ένα μήνα, όταν η Κύπρος θα έχει την πρώτη αξιολόγηση προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος.
Αποτελεί επίσης απάντηση στις επισημάνσεις που καταγράφονται σε επιστολή του επικεφαλής της τρόικας Maarten Verway για την «αποτυχία των κυπριακών αρχών στη διαχείριση των προσδοκιών» σε σχέση με τις τράπεζες.
Η χρονική όμως στιγμή της διαρροής της επιστολής Αναστασιάδης ενδεχομένως να μην ήταν η καλύτερη.
Συνέπεσε με χθεσινή δίωρη σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους της τρόικας για τρόπους ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την τρόικα απασχολεί εδώ και καιρό η διαχείριση της κατάστασης από τις κυπριακές αρχές και προσπαθεί να εντοπίσει τρόπους να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος.
Την ύπαρξη της επιστολής ανέφερε χθες σε πρωινή εκπομπή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και η διαρροή της ενδεχομένως να προκαλέσει την αίσθηση στους πιστωτές ότι γίνεται περισσότερο για σκοπούς εγχώριας κατανάλωσης, ακόμα και σε βάρος της σταθερότητας του συστήματος.
Άλλωστε, η επιφυλακτικότητα της τρόικας στην άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έλλειψη εμπιστοσύνης που φαίνεται να υπάρχει για το βαθμό αφοσίωσης των κυπριακών αρχών στο πρόγραμμα.
Η άρση των περιορισμών συνεπάγεται αυξημένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ανάληψη αυξημένου κινδύνου σε περίπτωση που το πρόγραμμα οδηγηθεί σε αδιέξοδο ή αποτυχία.
Η δημοσίευση της επιστολής ακολουθεί τις αρνητικές τοποθετήσεις της τρόικας σε προσπάθειες του κοινοβουλίου να περιορίσει το ρόλο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με το διορισμό του υπουργού Οικονομικών ως ίσο εταίρο του διοικητή στην αρχή εξυγίανσης και με την τοποθέτηση δύο εκτελεστικών συμβούλων στο ΔΣ της Τράπεζας.
Αν και η εκτελεστική εξουσία έχει κρατήσει αποστάσεις από τις ενέργειες του κοινοβουλίου, οι προτάσεις νόμου του κυβερνώντος κόμματος αλλά και οι τοποθετήσεις για νομικές προσφυγές κατά του Μάριου Ντράγκι, φαίνεται να ανοίγουν το ρήγμα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.
Facebook Comments