Το γεωπολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να «βράζει» και κάθε φορά υπάρχει μια εξέλιξη η οποία απειλεί να τινάξει τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία στον αέρα. Τα χθεσινά γεγονότα Ρωσίας-Τουρκίας επανέφεραν την αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών. Τα γεγονότα χαρακτηρίζονται ως πολύ σοβαρά από όλους τους γεωστρατηγικούς αναλυτές και είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν θα τελειώσει εδώ.

Επιστρέφοντας στην οικονομία και δη την αμερικανική. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι το ακριβό δολάριο θα είναι αυτό που θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στην επόμενη ύφεση και θα φέρει τις αγορές στον επόμενο πτωτικό τους κύκλο. Οι αμερικανικές εξαγωγές αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο έχει προειδοποιήσει ακόμα και η Fed, καθώς η άνοδος του δολαρίου έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα σε χώρες-πελάτες των αμερικανικών προϊόντων.

Κίνα, Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό, Αυστραλία αποτελούν το 45% των αμερικανικών εξαγωγών και όλες επιβραδύνουν οικονομικά. Η Κίνα θα εισέλθει σε μια περίοδο συνεχούς επιβράδυνσης ενώ η Βραζιλία έχει σχεδόν καταρρεύσει. Και όσο οι τιμές των εμπορευμάτων σημειώνουν πτώση, τόσο οι επιπτώσεις θα γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την οικονομία των ΗΠΑ.

Μια ματιά στην αγορά εμπορευμάτων

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από τα μέσα του 2014 με τις απώλειες να είναι σχεδόν 60%. Και φυσικά δεν είναι μόνο θέμα προσφοράς και ζήτησης. Είναι θέμα γενικότερης κατάρρευσης των εμπορευμάτων. Ο κύκλος των commodities έκλεισε το 2011 και έκλεισε πολύ βίαια. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει, στα πολύτιμα μέταλλα, στα μη ενεργειακά εμπορεύματα, σε χαλκό, αλουμίνιο, σιδηρομετάλλευμα. Τα πάντα διαλύονται.

Το δολάριο πιέζει τις τιμές χαμηλότερα, η μειωμένη ζήτηση σπρώχνει ακόμα πιο χαμηλά και οι χώρες-παραγωγοί αυξάνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους για να πουλήσουν και να πληρώσουν τα χρέη τους που εκτοξεύονται από την άνοδο του δολαρίου. Χρέος το οποίο είναι τρομακτικό. Το χρέος που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο φθάνει στα $9,6 τρισ. Η άνοδος του δολαρίου αποδυναμώνει τα υπόλοιπα νομίσματα, αυξάνει τα χρέη και καθιστά την οποιαδήποτε εξυπηρέτηση σχεδόν αδύνατη σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Πρόβλημα δείχνουν τα junk bonds

Η κατακόρυφη άνοδος των μετοχών, ώθησε τις εταιρίες στο να εκδίδουν συνεχώς ομόλογα προκειμένου να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα επιτόκια ομολόγων υψηλού ρίσκου να κυμαίνονται κοντά στο 8% μέχρι και πριν από το 2015. Όμως όπως φαίνεται, τελευταία έχει υπάρξει μια εκτόξευση των αποδόσεων στο 15%. Οι επενδυτές επιλέγουν ασφάλεια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα διετή ομόλογα Ελβετίας, Γερμανίας, Ολλανδίας να βρίσκονται σχεδόν μόνιμα σε αρνητικά επιτόκια.

Εταιρικά κέρδη

Τα εταιρικά κέρδη των εταιριών του S&P 500 έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος και αυτό κατά το παρελθόν έχει αποτελέσει προάγγελο ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.


 
Οι μετοχές είναι μια προεξόφληση των εταιρικών κερδών. Και όταν αυτά γίνονται αρνητικά, οι αγορές αργά ή γρήγορα σπεύδουν να το προεξοφλήσουν. Το παρακάτω γράφημα είναι χαρακτηριστικό σχετικά με τη σχέση εταιρικών κερδών και S&P 500. Και όπως φαίνεται το μόνο που κάνει τα πράγματα λιγότερο «μαύρα» είναι η Fed.

Το ιρλανδικό θαύμα

Πρόσφατα, σε άρθρο μας στο ForexReport.gr αναλύσαμε το πως η Ιρλανδία κατάφερε να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα του δυτικού κόσμου και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Το σχετικό άρθρο είναι το ακόλουθο: Ο «Κελτικός Τίγρης» και η οικονομική αυτοκτονία της Ελλάδας

Παρακάτω είναι και η επιβεβαίωση της αγοράς. Νέα υψηλά επτά ετών για το ιρλανδικό χρηματιστήριο. Την ώρα που στη Ελλάδα ακολουθούμε αποτυχημένα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και αποτυχημένα μοντέλα διάσωσης των τραπεζών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το ίδιο μνημόνιο μας επιβλήθηκε. Και οι Ιρλανδοί τα κατάφεραν. Άρα δεν ήταν προβληματικό…

Facebook Comments