Όταν ρώτησαν τον Μέγα Αλέξανδρο πως κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα εκείνος απάντησε: «Βουλή και μύθοισι και ηπεροπηΐδι τέχνη», δηλαδή με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης. Τόσα χρόνια μετά, η συνταγή παραμένει ίδια. Κεφάλαιο νιοστό: «Συντάξεις και Ασφαλιστικό».

Oι δανειστές, σε όποια δήλωση και αν κάνουν γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, πάντα βάζουν την… κοινή υποσημείωση:H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πιστά τα συμφωνηθέντα.

Μετά τα δύο μνημόνια που ήταν να καταργηθούν, αλλά τελικά έμειναν και σε αυτά προστέθηκε ακόμα ένα τρίτο, η ελληνική κυβέρνηση του Αυγούστου η οποία ξαναεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο, υπέγραψε μία συμφωνία. Η συμφωνία αυτή λέει ότι μέχρι το τέλος του 2015 είναι σχεδιασμένη η εφαρμογή περίπου 100 μέτρων, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 πρέπει να εφαρμοστούν 200 περίπου συνολικά μνημονιακά μέτρα, τα οποία και καταγράφονται αναλυτικά. 

Ένα από αυτά είναι και η μείωση στις δαπάνες για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα, για  περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ ( 1,8 δισ. ευρώ) το 2016. Έχουν ήδη εξοικονομηθεί 900 εκατ. ευρώ με την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κλπ. 

Ετσι υπολείπονται μέτρα 900 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αυτό το ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί από αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις στις δαπάνες μέσω ενοποιήσεων.

Ωστόσο, εάν δεν βγουν (και) αυτά τα ισοδύναμα, πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε τις προάλλες ανακοίνωση, ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Σε ότι αφορά λοιπόν το θέμα του Ασφαλιστικού, αναφέρει την εξής… ελπίδα (η οποία έχει την «έγκριση» και την «υπογραφή» τόσο του κ. Παυλόπουλου, όσο και όλων των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν στο συμβούλιο: 

«Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες  κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Στόχος, λοιπόν, είναι η αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων. Στόχος. Όχι απόφαση. Ελπίδα, όχι γεγονός. 

Δεν θα αποτελεί πρωτοτυπία μία νέα αστοχία της κυβέρνησης… 

Άρα, ουσιαστικά, όλοι συνυπέγραψαν την… ελπίδα να μη μειωθούν οι συντάξεις. Γιατί παρακάτω ανακοίνωση αναφέρει : «στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα». Η δέσμευση όμως που έχει αναλάβει η χώρα είναι – αν δεν βρει ισοδύναμα – να κόψει τις συντάξεις.

Και τα τελευταία νέα είναι πως τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν πάρει ένα μεγαλοπρεπές «Όχι» από τους δανειστές, καθώς σύσσωμοι κλείνουν αθόρυβα την πόρτα στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών:

Koμισιόν

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες είπε ξεκάθαρα ότι αν και «θα δούμε την ελληνική πρόταση στο σύνολό της», τόνισε ότι «προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι σήμερα πολύ υψηλή ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Επίσης, ο κ. Κοστέλο το πήγε λίγο παραπέρα και έθεσε πιθανότητα  «ρήτρας» οικογενειακού εισοδήματος στις περικοπές στις συντάξεις. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα».

Άρα:« Όχι» σε αύξηση εισφορών, «ναι» σε μείωση των συντάξεων.

ESM

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό στην Ελλάδα ως το «το πιο ακριβό στην Ευρώπη». Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο, o Ρέγκλινγκ είχε υπονοήσει ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις στην Ελλάδα,  αφού σε συνέντευξη που είχε δώσει στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Βerlingske Business είχε επισημάνει ότι η «εφαρμογή Μνημονίων είναι πολύ επώδυνη για τον λαό, αν για παράδειγμα οι συντάξεις μειωθούν κατά 30-40%».

ΔΝΤ

Στην έκθεση Fiscal Monitor (Οκτώβριος 2015), το ΔΝΤ σημειώνει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσo η δαπάνη για τις συντάξεις, όσο και για την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται.

Άρα η πρόβλεψη του Ταμείου είναι για νέα μείωση των συντάξεων

ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει πλήρως τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό ( δηλαδή την μείωση των δαπανών) δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις στο μέλλον. «Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», είχε πει.

Έρχονται λοιπόν τώρα ο κ. Τσίπρας και μέλη της κυβέρνησης και «φωνάζουν» ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις… Όταν όμως τις μειώσουν, θα γίνει -βεβαίως, βεβαίως- «στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα»

Η πλευρά Κατρούγκαλου συνεχίζει να επιμένει στο «χαρτί» της άυξησης των εισφορών, αφού θεωρεί πως αν οι δανειστές την δεχτούν, τότε μπορεί να συγκεντρωθούν έσοδα 600 εκατ. ευρώ περίπου, κι έτσι θα μείνουν αλλά 300 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να βρεθούν για να καλυφθεί στόχος. Και για τα οποία υπάρχει επίσης πρόβλεψη: μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής και της ανεργίας το 2016.

Έλα όμως που στο θέμα «Εισφορές ή μαχαίρι στις συντάξεις», έχει απορριφθεί ήδη – έστω και έμμεσα – το πρώτο.

Συμπέρασμα. Έχουν συμφωνήσει να μειωθούν οι συντάξεις, ελπίζουν να μην μειωθούν οι συντάξεις αλλά τελικά… θα μειωθούν οι συντάξεις λόγω «των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα». 

Facebook Comments