Τελικά, το 2015 αποδείχτηκε πολύ πιο ταραχώδης χρονιά απ’ ό,τι προέβλεπε η πλειονότητα των αναλυτών στα τέλη του 2014. Η χρονιά σημαδεύτηκε από τη μακρά περίοδο αναμονής έως ότου η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοινώσει τελικά τον Δεκέμβριο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006.

Στην Ευρωζώνη η χρονιά άρχισε με την ΕΚΤ να ανακοινώνει, με έξι χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με ΗΠΑ και Βρετανία, πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κίνηση που οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των περισσοτέρων κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, προκάλεσε όμως και ορισμένες πολύ απότομες μεταβολές ιδίως στα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενίσχυσε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων. Η χρόνια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας οδήγησε τα κινεζικά χρηματιστήρια σε εκρηκτική άνοδο και από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά σε πολύ μεγάλη πτώση, και σε παρέμβαση του Πεκίνου τόσο στις αγορές όσο και στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης σημείωσε τελικά άνοδο 10,5% για το 2015, ενώ σημειώθηκαν πολύ μεγάλες μεταβολές στη διάρκεια του έτους. Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei έκλεισε και αυτός τη χρονιά με κέρδη και μάλιστα της τάξεως του 9,1%. Καλές αποδόσεις είχαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποστηριζόμενα από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Στην κορυφή βρίσκεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να καταγράφει άνοδο 13,19% το 2015 και ακολουθούν ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με άνοδο 9,60% και ο δείκτης CAC 40 του χρηματιστηρίου των Παρισίων με άνοδο 9,59%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κλείνει τη χρονιά με άνοδο 5,58%. Πιο μπερδεμένη ήταν η εικόνα στη Wall Street, η οποία υποστηρίχτηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους από την ανοδική πορεία των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας όπως Amazon, Netflix, Google κ.ά. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ καταγράφει άνοδο 10,90% από την αρχή του 2015. Αντιθέτως, ο δείκτης S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες εταιρείες, ολοκληρώνει το 2015 με πολύ μικρά κέρδη της τάξεως του 0,66%. Ο δε Dow Jones (περιλαμβάνει 30 μεγάλες εταιρείες) καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,89% από την αρχή του 2015. Στο Λονδίνο η αλλαγή του χρόνου βρίσκει τον δείκτη FTSE 100 να εμφανίζει απώλειες 4,60% από την αρχή του 2015 κυρίως εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των μετοχών εταιρειών που εμπορεύονται πρώτες ύλες, αλλά και των εταιρειών του εξορυκτικού τομέα. Στο δε χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης IBEX 35 κλείνει τη χρονιά με απώλειες 6,33% και πολλούς επενδυτές να έχουν αρχίσει να ανησυχούν έντονα από την προοπτική πολιτικής αστάθειας που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν προέκυψε κόμμα με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι προς το παρόν ατελέσφορες.

Ο δείκτης εμπορευμάτων του πρακτορείου Bloomberg, ο οποίος βασίζεται στην αξία 22 διαφορετικών προθεσμιακών συμβολαίων, υποχώρησε κατά 25% στη διάρκεια του 2015. Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 44,25% στη διάρκεια του έτους. Απώλειες και για τον χρυσό, η τιμή του οποίου υποχώρησε κατά 10,24%. Οσον αφορά στα νομίσματα, το δολάριο ενισχύθηκε κατά σχεδόν 9% έναντι δέσμης ξένων σημαντικών νομισμάτων. Το δε ευρώ υποχώρησε κατά 9,77% έναντι του δολαρίου χάρη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Στις αγορές κρατικών ομολόγων, οι ριψοκίνδυνοι επενδυτές που τόλμησαν να επενδύσουν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είδαν την τιμή του δεκαετούς να αυξάνεται κατά 8,23%, ενώ ακόμη μεγαλύτερα κέρδη απέφεραν τα ρωσικά και τα ουκρανικά ομόλογα.

 

Facebook Comments