Νέα σύγκρουση Ελλάδας – δανειστών το 2016
Νέα σύγκρουση Ελλάδας - δανειστών το 2016
Νέα σύγκρουση Ελλάδας - δανειστών το 2016
«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από αυτό εξαρτώνται πολλά: μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων. Η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ανορθολογικός φόβος της τρομοκρατίας
Η βελγική εφημερίδα De Standaardσημειώνει ότι η μετανάστευση και η τρομοκρατία, τα δύο μεγάλα θέματα του 2015, θα παραμείνουν κυρίαρχα και το 2016. «Και τα δύο προβλήματα προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Σε μεγάλο βαθμό όμως αυτός ο φόβος δεν είναι ορθολογικός. Ο κίνδυνος πως η χώρα μας θα πέσει κάποια στιγμή θύμα μίας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης είναι ίσως πράγματι μεγαλύτερος απ ό,τι παλαιότερα. Ωστόσο η πιθανότητα να πλήξει μια τέτοια επίθεση τον καθένα από εμάς προσωπικά είναι μικρότερη από τον κίνδυνο θανάτου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Κι οι πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν άσυλο στη χώρα μας είναι άνθρωποι, όπως και όλοι εμείς» καταλήγει η εφημερίδα.
Μεγάλες οι ευθύνες για τους υπεύθυνους πολίτες
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde βλέπει στις προκλήσεις του 2016 μια ευκαιρία που θα επιτρέψει στους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες της Ευρώπης να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. «Το 2016 οι υπεύθυνοι άνθρωποι θα έχουν ίσως τη δυνατότητα να διαμορφώσουν και όχι μόνο να υπομείνουν το πεπρωμένο τους, όπως συνέβη το 2015. Τους περιμένουν μεγάλες ευθύνες. Αφενός η οικοδόμηση της Ευρώπης θα πρέπει να λάβει νέα ώθηση, επειδή η προσφυγική κρίση έδειξε πέρσι ότι αυτή η οικοδόμηση δεν είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- παρά ένας μύθος. Αφετέρου η πολιτική ζωή στη Γαλλία θα πρέπει να ανανεωθεί εκ βάθρων. Μετά την πληθώρα διατύπωσης καλών προθέσεων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων επέστρεψαν γρήγορα στις συνήθειές τους, οι οποίες μέχρι σήμερα εμπόδιζαν κάθε καινοτομία. Αλλά δεν οφείλουν μόνο οι πολιτικοί να ανανεωθούν: κι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη δοκιμασία».
Facebook Comments