Όπως ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στην (πρώτη) κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015, έτσι ξεκίνησε και η νέα (ίσως προεκλογική) χρονιά. Με ανέκδοτα.

Εξαγγελίες όπως η αύξηση των συντάξεων και η 13η σύνταξη – που πλέον μόνο ως… ανέκδοτα μπορούν να χαρακτηριστούν – οδήγησαν τους Έλληνες ψηφοφόρους να επιλέξουν την πρώτη φορά Αριστερά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πει άλλο ένα πολιτικό ανέκδοτο στην αρχή της νέας αυτής χρονιάς. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προανήγγειλε ότι το 2016 η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση και θα βγει από την κηδεμονία των δανειστών ( μία υπόσχεση που είχε βέβαια δώσει και όταν  ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν από ένα χρόνο και το ίδιο υποσχέθηκε πριν από αυτόν το 2013 ο  Αντώνης Σαμαράς).

Και μόλις χώνεψε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η κυβέρνηση επέστρεψε έτοιμη για νέα ανέκδοτα. Παρά το χτύπημα σε ΕΚΑΣ, επικουρικές, εφάπαξ, νέους συνταξιούχους, πρόωρες συντάξεις και την μείωση μισθών από την αύξηση των εισφορών που φέρνει το σχέδιο για το ασφαλιστικό, ξεκίνησε την εκστρατεία (δήθεν) μη μειώσεων στις συντάξεις και διαβεβαίωσε ότι μετά το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή μετά το 2018, θα υπάρξουν και… αυξήσεις στις συντάξεις.

Φυσικά, για να υπερασπιστεί το σχέδιό της –  στο οποίο και θα βασιστούν οι δανειστές για να φέρουν το δικό τους ακόμη πιο επώδυνο Ασφαλιστικό αφού είναι σαφές ότι διαφωνούν με μία σειρά από τις ιδέες Κατρούγκαλου – η κυβέρνηση άρχισε την… παρελθοντολογία και την γνωστή επίθεση, θυμίζοντας το τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κατηγορώντας λοιπόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν συναινούν σε ένα σχέδιο το οποίο αποτρέπει τις περικοπές συντάξεων, όπως ισχυρίστηκαν υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, η κυβέρνηση προσπαθεί, πρώτον, να εκθέσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, αφού πλέον ξέρει ότι στηρίζεται μόνον στους 153 για να περάσει το μεγαλύτερο εμπόδιό της προς την ολοκλήρωση της τετραετίας, έχει διαμηνύσει εμμέσως αλλά σαφώς πως όποιος από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν στηρίξει το νομοσχέδιο θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του, αφού θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης. 

Τρίτον, αφού ήδη γνωρίζει ότι οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, θα προβάλλουν ενστάσεις στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε και πάλι να προετοιμάσει το έδαφος.  Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της εβδομάδας είπε ότι « θα δοθεί πολιτική μάχη» για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση, ενώ και στην συνέντευξή του στην Real news είχε διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι έχει σκοπό να μεταφέρει αν χρειαστεί, το Ασφαλιστικό, σε επίπεδο Βρυξελλών, Βερολίνου και Παρισιού – όπως είχε προσπαθήσει να κάνει με τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας – παρακάμπτοντας το Eurogroup. 

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί ότι το μοναδικό πιθανό Βατερλό της μπορεί να προέλθει από το Ασφαλιστικό, ξεχνά, ή μάλλον αποφεύγει, να δει την μεγαλύτερη και πιο μαύρη εικόνα. Αυτή της ελληνικής οικονομίας.

-Η μαζική ανεργία θα παραμείνει η βασική πολιτική πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα αφού η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν το μεγάλο disaster story του το 2015

-Παράλληλα με την ανεργία αυξάνεται το χρέος. Παρά το κούρεμα το 2012, το χρέος προς το ΑΕΠ είναι  υψηλότερο από ποτέ άλλοτε. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα φτάσει το 199,7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 157% που βρέθηκε μετά το κούρεμα του 2012, ενώ με το τρίτο μνημόνιο το χρέος διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Και ενώ μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, η λύση που προωθείται από το καλοκαίρι δεν πρόκειται να μειώσει το βάρος του ως προς το ΑΕΠ αλλά απλά θα ελαφρύνει την αποπληρωμή του στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

-Υπεροφορολόγηση. Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αυξάνει το 2016 τη φορολόγηση των επιχειρήσεων από 26% σε 29%, ο συντελεστής στην Κύπρο ανέρχεται μόλις σε 12,5%, ενώ η Βουλγαρία και η Αλβανία προσελκύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν φύγει μαζικά από την Ελλάδα, με τους χαμηλούς φόρους που «προσφέρουν». Το κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου το καλοκαίρι αλλά και η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων έτρεψαν και τρέπουν πολλές – κυρίως μικρομεσαίες -εταιρείες σε φυγή.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται τη νέα χρονιά να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, κι ας έχουν πια ξεπεραστεί τα όρια αντοχής πολλών φορολογουμένων. Όπως παρατηρεί και η Handelsblatt, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2009 το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 25%, ενώ ένας στους τέσσερεις είναι άνεργος. Η συνέπεια αυτού είναι ότι οι πολίτες χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο 83,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Η εκλογική νίκη του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου έπνιξε την όποια ανάκαμψη αποκλείοντας τη χώρα από τις αγορές. Η  συγκρουσιακή πολιτική του 2015 έχει διώξει τόσο κεφάλαιο από τη χώρα που η ανάκαμψη από αυτή την… αφαίμαξη κάθε άλλο παρά σύντομα μπορεί να συμβεί, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να καταρρέει. Από 233 δισ. ευρώ το 2008, η οικονομική επίδοση της Ελλάδας έπεσε στα 175,6 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ θα πέσει ακόμη περισσότερο φέτος, στα 174,4 δισ. ευρώ. Καμιά άλλη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν βίωσε μια τόσο βαθιά και μακράς διάρκειας ύφεση.

-Παρά την ανακεφαλαιοποίηση και τα capital controls – τα οποία επιβλήθηκαν για να σώσουν τις τράπεζες από το Bankrun – οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κινούνται πάνω σε τεντωμένο σχοινί.  Η διαρροή καταθέσεων συνεχίζεται και σε περίπτωση χαλάρωσης των ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων. Το Νοέμβριο του 2015 τα αποθέματα των τραπεζών άγγιξαν μόλις τα 120,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Από τον Ιανουάριο του 2015, η απώλεια των καταθέσεων αγγίζει το 22 %.

Με όλα αυτά να έχουν χαραχτεί βαθιά στο μυαλό και στην τσέπη των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με την υπόσχεση ότι το 2016 τελειώνει η κρίση και η «κρησάρα» των δανειστών. Η απογοήτευση του Ελληνικού λαού που πλέον κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις όμως, του υπογραμμίζουν ότι αυτή τη φορά δεν έχει κανένα άλλοθι…

Facebook Comments