Ρωσία

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, χρειάζεται πετρέλαιο στα $110 για να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Με το πετρέλαιο να διαπραγματεύεται πέριξ των $30, η Ρωσία θα βρεθεί με απώλειες $160 δισ. το χρόνο. Τις απώλειες αυτές η Ρωσία μπορεί να τις καλύψει με τρεις τρόπους. Πρώτον, με τη χρήση των συναλλαγματικών της αποθεματικών τα οποία ακόμα και αν τα χρησιμοποιήσει για ένα χρόνο θα δεχθούν μείωση πάνω από 30% συνολικά. Επιπλέον, η Ρωσία κάνει χρήση των αποθεματικών αυτών για να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις της. Δεύτερον, μέσα από νέο δανεισμό, πράγμα δύσκολο καθώς η Ρωσία είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Τρίτον, μέσα από νέες συμμαχίες και συμφωνίες. Η ρωσική κρίση έφερε τη Ρωσία πολύ κοντά στην Κίνα και πλέον οι Κινέζοι αγοράζουν την πλειοψηφία του πετρελαίου τους από τη Ρωσία σε προσυμφωνημένες τιμές σε ισοτιμία γουάν-ρούβλι.

Η Ρωσία έχει break-even cost στα $20. Κάτω από τα επίπεδα αυτά, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της θα βρεθούν στο «κόκκινο». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ρωσία κινδυνεύει με εσωτερική αποσταθεροποίηση και όσο ισχυρός και αν εμφανίζεται ο Putin, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι κανένας δε μπορεί να υπομείνει τη χειροτέρευση του βιοτικού του επιπέδου. Εκτός και αν η κρίση και οι πόλεμοι στους οποίους εμπλέκεται η Ρωσία, τελειώσουν γρήγορα.

Ιράν

Ο μεγαλύτερος «εχθρός» της αγοράς πετρελαίου και ο νέος μεγάλος γεωπολιτικός σύμμαχος της Αμερικής. Το Ιράν έκανε τη μεγαλύτερη παραχώρηση με την απόρριψη του πυρηνικού της προγράμματος και η Αμερική ξεκίνησε να παρέχει τα «δώρα» της. Την περασμένη εβδομάδα έληξε το εμπάργκο στο πετρέλαιο και πλέον το Ιράν ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και η δεύτερη μεγαλύτερη σε αποθέματα φυσικού αερίου. Big deal για την Αμερική, που αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Επιπλέον, σίγουρα δεν θα το έχετε προσέξει, αλλά το νόμισμα του Ιράν, αφού λιθοβολήθηκε άγρια από τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή, είναι το μοναδικό της περιοχής που σημειώνει σταθερή άνοδο. Το Ιράν έχει $75 κόστος προϋπολογισμού και $25 break-even. Επίσης έχει και όσο χρηματοδότηση μπορεί να χρειαστεί από την Αμερική.

Σαουδική Αραβία

Κόστος εξόρυξης μόλις $10 αλλά με ένα βαρύ κοινωνικό πρόγραμμα που απαιτεί τιμές στα $100. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία αλλά και η Αμερική αρχίζει να μην έχει τόσο ισχυρούς δεσμούς στην περιοχή. Το Βασίλειο έχει μπει στο κάδρο και θα είναι μεγάλες οι αλλαγές στα επόμενα χρόνια. Η ανοιχτή σύνδεσή τους από την παγκόσμια κοινότητα με τη χρηματοδότηση του ΙΚ, έδωσε αυτό που όλοι ήθελαν: την κατάλληλη δικαιολογία.

Τα πράγματα γύρω από τις χώρες που αναφέραμε αλλά και σε άλλες που σχετίζονται με το πετρέλαιο, αναμένεται να γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.

 

Facebook Comments