Βούτυρο στο… bauernbrot του Σόιμπλε αποτελούν οι εξελίξεις με το προσφυγικό, μετά και το αυστηρό τελεσίγραφο της Κομισιόν για περιθώριο τριών μηνών στην Ελλάδα να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν καταγραφεί στους ελέγχους στα σύνορά της. 

Πολύ απλά γιατί μέσω της αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν, εύκολα μπορεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο για το time-out της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο μάλιστα είχαν στηρίξει 15 υπουργοί στο περίφημο Eurogroup του περασμένου Ιουλίου.  

Μάλιστα, συμπτωματικά, το περιθώριο τριών μηνών που έχει δοθεί στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις «συστάσεις» που θα της δοθούν για να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων και της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων, λήγει τέλη Απριλίου, το ίδιο δηλαδή διάστημα που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μπορεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις να απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδεθεί το ελληνικό πρόγραμμα με το προσφυγικό και το θέμα της Σένγκεν, ωστόσο αυτές οι δύο μεγάλες κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν deadline την ίδια περίοδο.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε και το πρόσφατο ρεπορτάζ της WSJ το οποίο ανέφερε ότι ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, πιστεύει από παλιά πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία ώστε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη.

Όπως είχε σημειωθεί, «ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης όχι μόνο όσον αφορά το κοινό νόμισμα αλλά και στο θέμα των συνοριακών ελέγχων για τους πρόσφυγες». Σύμφωνα με την WSJ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα καλόβλεπε να ξανανοίξει η συζήτηση για Grexit μέσα στο 2016, αυτή την φορά λόγω προσφυγικού.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων σε συνέντευξη στη Bild ο Σόιμπλε άσκησε μάλιστα δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, ενώ χαρακτήρισε την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Οι Έλληνες δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», είχε τονίσει.

Ανάλογα σχόλια έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από άλλους γερμανούς πολιτικούς και αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν δείξει ξεκάθαρα την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας και από την Συνθήκη της Σένγκεν.

Χθες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε πως για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως προειδοποίησε, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν.

Και ενώ στο Νταβός, όταν βρέθηκε ο Σόιμπλε στο ίδιο πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα οι δυο τους… συμφώνησαν για το προσφυγικό, ότι δηλαδή είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα, ωστόσο η περίφημη φράση που ξεστόμισε αργότερα στη συζήτηση ο γερμανός, «Είναι η εφαρμογή, ανόητε!», δεν έχει να κάνει μόνο με τα δημοσιονομικά αλλά και τους όποιους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υποχρεώσεις στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων.

Όπως έχει επισημάνει και το Stratfor σε πρόσφατη ανάλυσή του, η αποβολή της Ελλάδας από την Συνθήκη της Σένγκεν, δεν θα δώσει τέλος στην προσφυγική κρίση, αφού οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τη στεριά, και η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με μέλη της ζώνης της Σένγκεν.

Αποβάλλοντας λοιπόν την Ελλάδα από την Σένγκεν θα επηρεάσει μόνο τα λιμάνια και τα αεροδρόμια κι έτσι όποιος ταξιδεύει με πλοία από την Ελλάδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να δείχνει το διαβατήριό του. Αυτό δεν είναι κάτι τόσο φοβερό. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν είναι μέλη της Σένγκεν και έχουν παρόμοιους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών τους.

Ωστόσο, η αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν θα βλάψει την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία είναι αντιμέτωπη την ίδια στιγμή με την κρίση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, την ασφυξία ρευστότητας… προσεχώς, και την επιτακτική ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Αλλά ίσως το σημαντικότερο αντίκτυπο, όπως παρατήρησε το Stratfor, είναι ότι θα βλάψει σοβαρά τη δέσμευση των Ελλήνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Oσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τα οφέλη του να είναι η Ελλάδα μέλος του μπλοκ του ευρώ, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον θα έχουν οι Έλληνες να θέλουν να παραμείνουν στην νομισματική ένωση και να υφίστανται τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις των δανειστών.

Η Ελλάδα θα μπει και πάλι στη γωνία από την ΕΕ. Από την μία η Ευρώπη απειλεί ότι αν δεν συμμορφωθεί η χώρα μας, θα λάβει δραστικά μέτρα, και από την άλλη αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί και δεν θα επιτρέπεται να μετακινηθούν οι μετανάστες προς τα βόρεια, λόγω των ελέγχων στα σύνορα, η μεταναστευτική της κρίση θα επιδεινωθεί. 

Όλα λοιπόν δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα έχουμε μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, με τις διαπραγματεύσεις να λαμβάνουν την μορφή απειλής, μόνο που τώρα η απειλή του Grexit και της απομόνωσης της Ελλάδας θα είναι ενισχυμένη, αφού θα έχει σφραγιστεί και με συρματόπλεγμα. 

Τρεις μήνες διορία έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και σε ότι αφορά τους δανειστές, και σε ότι αφορά το προσφυγικό. Γιατί αν κρίνουμε από τις εικόνες από τις απεργίες και το κλείσιμο των δρόμων, μέχρι το ποδοπάτημα των ηλικιωμένων ανθρώπων στον Κολωνό, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους για μία σακούλα δωρεάν λαχανικά, η διορία που έχει δώσει ο λαός στην κυβέρνηση έχει μάλλον τελειώσει…

Facebook Comments