Μετά και την επιστολή-παρέμβαση του Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισαν δύο πράγματα. Καταρχήν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα και μείωση των συντάξεων, και κατά δεύτερον ότι δεν υπάρχουν μόνο διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου, αλλά ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και εντός του κουαρτέτου. Αυτό που επίσης άρχισε να… αχνοφαίνεται είναι ότι… μαγειρεύεται ήδη ένα 4ο μνημόνιο…

Σε ότι αφορά λοιπόν τον «εσωτερικό» πόλεμο των δανειστών, το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα ( έως 9 δισ. ευρώ) από ότι η Κομισιόν ( περίπου 5,5 δισ. ευρώ) για το διάστημα 2016-2018 και για το ασφαλιστικό η θέση του ΔΝΤ στο θέμα της μείωσης των συντάξεων είναι πολύ πιο σκληρή από ότι των ευρωπαίων εταίρων του. Και όλα αυτά πριν φτάσουμε στο χρέος,  για το οποίο το Ταμείο απαιτεί μία πιο γενναία παρέμβαση από ότι η Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επιστολή Τόμσεν φαίνεται να.. σπάει  μία συμφωνία που έχει γίνει κάτω από το τραπέζι μεταξύ των δανειστών, όπου η Κομισιόν υποτίθεται θα έπαιρνε πάνω της την… αρχηγία της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό αρκεί να πάει πακέτο με το φορολογικό και να αποτελέσουν και τα δύο προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που ήταν και η επιθυμία της Λαγκάρντ. Αυτό το έβλεπε με συμπάθεια η ελληνική πλευρά καθώς θεωρούσε ότι ουσιαστικά το ΔΝΤ δεν θα έχει ενεργό ρόλο σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων. 

Ωστόσο η κίνηση Τόμσεν έφερε τα πάνω κάτω αφού ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι το ΔΤΝ είναι εδώ και… απαιτεί. Και ας μην ξεχνάμε και το πρόσφατο ραντεβού που είχε ο Τόμσεν στο Βερολίνο με τον Σόιμπλε  όπου οι δύο τους φάνηκε ότι συμφώνησαν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, αφού οι θέσεις τους ήταν ίδιες. Ετσι, ο Σόιμπλε, μέσω του Τόμσεν, φροντίζει να έχει «λόγο» στις διαπραγματεύσεις…

Πάντως, για  τις θέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τα νέα μέτρα σας είχαμε ενημερώσει από αυτήν την στήλη τον Δεκέμβριο, ότι δηλαδή το Ταμείο έχει θέσει off στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι «βλέπει» δημοσιονομική τρύπα που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, έως τα μέσα του 2018, λόγω των μεταρρυθμίσεων που δεν εφαρμόζονται ή που δεν είναι επαρκείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018.

Το θέμα του 4ου μνημονίου δεν είναι άποψη μόνο του ΔΝΤ. Για αυτό είχε αρχίσει να μας προετοιμάζει ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, και ο Νο2 ισχυρός άνδρας της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις . Απαντώντας τότε στο ΜΝΙ και στο ερώτημα αν μια νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδευόταν και από ένα ακόμα μνημόνιο, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό μνημόνιο όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος». Τόνισε ωστόσο ότι «σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει – επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα –  δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον».

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ελληνική πλευρά, εκτός από την κόκκινη γραμμή σε σχέση με την προστασία των συντάξεων, προτάσσει και μια νέα… κόκκινη γραμμή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να δεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016. Ο κ. Δραγασάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες ότι εάν ζητηθούν νέα μέτρα, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία σπάει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι κόκκινες γραμμές έχουν αρχίσει – και αυτή τη φορά – να… ξεθωριάζουν. Συγκεκριμένα, αφού η πρόταση των δανειστών για το ασφαλιστικό παραβιάζει την κόκκινη γραμμή Τσίπρα, προσφέρεται από τους θεσμούς ένα… αντάλλαγμα. Για την μείωση στις κύριες συντάξεις άνω ενός συγκεκριμένου ποσού ( γύρω στα 1.500 ευρώ ), οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να ζητήσουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016, αφού έτσι και αλλιώς η επιστολή Τόμσεν δεν προσδιόριζε αν και πόσα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν φέτος. 

Αυτό όπως καταλαβαίνουμε δημιουργεί νέο πανικό στην κυβέρνηση η οποία βλέπει πως για μία ακόμη φορά θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις , ενώ φυσικά πρώτα θα φροντίσει να… πουλήσει ότι είναι αδιάλλακτη.

Γι αυτό και διαρρέει ότι συζητά ένα Plan B, με βαθιές περικοπές στις επικουρικές και στις πολλαπλές συντάξεις καθώς και το ότι θα κάνει παραχωρήσεις και σε σχέση με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ στο πρόγραμμα Τσίπρα έχει μπει η συνάντηση με τον Γιούνκερ αυτή την εβδομάδα, όπως και με τον Ολάντ, και επιδιώκεται και συνάντηση με την Μέρκελ στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Μία από τα ίδια δηλαδή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαφημίζει ότι διαπραγματεύεται σκληρά και φωνάζει τις κόκκινες γραμμές της, μετά αναζητά απεγνωσμένα πολιτική λύση για να αποφύγει τα… αναπόφευκτα, και γυρίζει πίσω με την ουρά κάτω από τα σκέλια.

Facebook Comments