Η WSJ αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Γιούνκερ προσέφερε στον Τσίπρα, στις 17 Φεβρουαρίου, 500 εκατ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, και σε χθεσινό της δημοσίευμα ανέφερε ότι, όπως φαίνεται, η ΕΕ ετοιμάζεται να διαθέσει περί τα 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Ένωσης και κυρίως προς την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα ο Γιάνννης Μουζάλας αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ΕΕ και τη Δευτέρα η Κομισιόν, δια στόματος της εκπροσώπου του Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, τονίζοντας πως έχει ολοκληρωθεί η λίστα αναγκών της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έγινε με προτροπή του προέδρου της Κομισιόν.

Το ενδιαφέρον που προκύπτει από αυτήν την εξέλιξη είναι όχι μόνο το ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να προσφέρει στην Ελλάδα για τρία χρόνια ένα ποσό που η ελληνική πλευρά υπολογίζει ότι δεν φτάνει ούτε για… ένα (για το 2016 η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος του προσφυγικου θα φτάσει τα 600 εκατ. έως το 1 δισ. ευρώ), αλλά το ότι η Εύρωπη «βλέπει» πως η έκτακτη αυτή κατάσταση στην χώρας μας ήρθε για να μείνει… τουλάχιστον για τρία χρόνια…

Αυτό που έχει όμως το… μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες εάν θα συσταθεί ειδικό ταμείο για την Ελλάδα (όπως αυτό που «στήθηκε» τον Νοέμβριο για την Τουρκία»), ωστόσο επεσήμανε ότι η Επιτροπή ενδέχεται να ενεργοποιήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO), που χρησιμοποιούνται κανονικά εκτός ΕΕ. Οπως δείχνουν τα πράγματα, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί και επισήμως.

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ο ορατός πλέον κίνδυνος  να επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει την ΕΕ να οδηγεί τον εγκλωβισμό και την παραμονή επ’ αόριστον δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα με… αντάλλαγμα τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το κλειδί λοιπόν είναι αυτό, το ECHO Fund.

Το ταμείο αυτό διαθέτει κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες εκτός ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι καταρχήν θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να παρέχει κονδύλια και σε χώρες εντός της ΕΕ και αρχικά στην Ελλάδα. Έτσι υπάρχει άμεση ρευστότητα από ένα ταμείο το οποίο ήδη υπάρχει και το οποίο επιβλέπει ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. 

Τι είναι ακριβώς το ECHO

Το τμήμα ECHO (Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δεν υλοποιεί το ίδιο προγράμματα αρωγής για τις ανθρωπιστικές της παρεμβάσεις, αλλά χρηματοδοτεί επιχειρήσεις μέσω ενός δικτύου με πάνω από 200 εταίρους (ΜΚΟ, υπηρεσίες ΗΕ, και διεθνείς οργανισμούς, όπως το Κίνημα Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου), με επιτόπια γραφεία και διεθνείς εμπειρογνώμονες του ανθρωπιστικού τομέα. Τα επιτόπια γραφεία παρέχουν ενημερωμένη ανάλυση υφιστάμενων και προβλεπόμενων αναγκών σε δεδομένη χώρα ή περιοχή, συμβάλλουν στην ανάπτυξη επεμβατικών στρατηγικών και πολιτικών, παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε επιχειρήσεις χρηματοδοτούμενες από την ECHO, και εξασφαλίζουν επαρκή παρακολούθηση αυτών των επεμβάσεων και διευκολύνουν το συντονισμό του χορηγού σε τοπικό επίπεδο.

Στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το ECHO παρέχει επείγοντα και σημαντικά μέτρα έκτακτης βοήθειας (υπό τη μορφή αγαθών και υπηρεσιών) στα θύματα συγκρούσεων και φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών εκτός ΕΕ. Η εντολή του επεκτείνεται επίσης σε επιχειρήσεις πρόληψης καταστροφών και αποκατάστασης μετά την κρίση. Το αποθεματικό του προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία, το Μάλι, το Σαχέλ, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μιανμάρ καθώς και τον οι Φιλιππίνες. Σημαντικό κομμάτι του αποτελεί λοιπόν η κρίση στη Συρία, με την στήριξη των χωρών στις οποίες οι Σύριοι πρόσφυγες φτάνουν αφού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Τα κονδύλια και τα 365 εκατ. + 3 δισ. στην Τουρκία

Ο προϋπολογισμός αυτού του Ταμείου διαμορφώνεται περίπου στο 1 δις. ευρώ ετησίως. Από την αρχή της κρίσης στη Συρία έχει διατεθεί προς την Τουρκία το ποσό των 365εκατ. ευρώ από το ECHO Fund, απευθείας για την στήριξη των Σύριων προσφύγων και των τουρκικών κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Σημειώνεται πως σήμερα η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 2.582.600 Σύριους πρόσφυγες.  

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2015 η ΕΕ δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό ειδικά για την Τουρκία, το Refugee Facility for Turkey, με κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ για την «αποτελεσματική και συμπληρωματική υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία».

Το… αντάλλαγμα

Από την πλευρά της η Τουρκία πρέπει να ανοίξει την αγορά εργασίας, να βελτιώσει την πρόσβαση των προσφύγων/μεταναστών σε δημόσιες υπηρεσίες, στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και την πρόσβαση των παιδιών τους στα σχολεία. 

Μέσω του ECHO, η Κομισιόν, για παράδειγμα,  χρηματοδοτεί την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση Συρίων γιατρών στο τουρκικό σύστημα υγείας. Παρέχει κουπόνια στις οικογένειες προσφύγων για την αγορά τροφίμων και άλλων βασικών. Παρέχει στα παιδιά πρόσβαση στη παιδεία και στις κοινωνικές δραστηριότητες και επιδοτεί δασκάλους  να αναλάβουν την ενσωμάτωσή τους στις τουρκικές κοινότητες.

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο τoυ ECHO για τον Ιανουάριο( ECHO Factsheet) για την Τουρκία, πάνω από το 80% των προσφύγων στη χώρα δεν μένουν σε στρατόπεδα, αλλά έχουν βρει καταφύγιο σε κανονικά σπίτια σε πόλεις και χωριά, 

Αναφέραμε απλά το παράδειγμα της Τουρκίας για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η παροχή κονδυλίων από την ΕΕ. 

Είναι προφανές λοιπόν πως μπορεί η ενεργοποίηση των κονδυλίων αυτών του ECHO από την Κομισιόν να φαίνεται πως απαντά άμεσα στο – με προτροπή Γιούνκερ- αίτημα  της Ελλάδας για έκτακτη βοήθεια, ωστόσο κρύβει μία παγίδα-τρόμου. Το σενάριο-εφιάλτης, δηλαδή η διαρκής χρηματοδότηση της παραμονής των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα και ουσιαστικά την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν βοηθά ούτε στον έλεγχο των ροών αλλά και ούτε και στην προώθησή των προσφύγων/μεταναστών σε άλλες χώρες, στις οποίες οι ίδιοι είχαν στόχο να φτάσουν….

Facebook Comments