Η προσφυγική κρίση υπερβαίνει τις δυνάμεις της Ελλάδας και η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στην Ε.Ε. ότι αδυνατεί να βρει λύσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR, επισήμανε ότι «ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο», διευκρινίζοντας «ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της Ελλάδας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ε.Ε.». Τόνισε πως μια «έξοδος της Ελλάδας από τη [Ζώνη] Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση».

Επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής λόγω της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αθήνα από τον Μάρτιο έθεσε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να του εκφράζει τη συμπαράσταση των Βρυξελλών, και να του μεταφέρει το μήνυμα ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Όσον αφορά τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η Αθήνα ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών στην Ευρώπη, και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο.

Προειδοποίησε ωστόσο πως «αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις, κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με ειδική υποστηρικτική καμπάνια για τα νησιά.

Υποστήριξε όμως ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο. «Δεν βοηθάει η κινδυνολογία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό «ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τον Βασίλη Λεβέντη να προτείνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατανοεί την στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ηγείται του μόνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που «πηγαίνει αγκαζέ με την Δεξιά».

Τόνισε ότι η συνεχής συζήτηση γύρω από το ζήτημα εκλογών ή οικουμενικής τον ωθεί στην σκέψη ότι κάποιοι «εύχονται τα χειρότερα για την χώρα προκειμένου να βρεθούν στην εξουσία». «Θα το πληρώσουν», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λαός θέλει σταθερότητα.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε πάντως στην ανάγκη διακομματικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα, ενώ αποκάλυψε ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσουμε σελίδα στο θέμα της διαπλοκής. Να συμφωνήσουμε στο ΕΣΡ, να πάμε μαζί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών», είπε.

Facebook Comments