Απόφαση μονόδρομος που οδηγεί ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος προς ουσιαστικές και διμερείς διαπραγματεύσεων, για τον ορισμό μιας νέας τιμής προμήθειας ρεύματος, εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο είχε καταφύγει η πρώτη προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια της μη εφαρμογής της τιμής διαιτησίας που είχε αποφασίσει το 2013 το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΡΑΕ. 

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είχε τοποθετήσει στο τέλος του 2013 την τιμή προμήθειας στα 36,6 €/MWh, η οποία δεν έγινε αρεστή στη ΔΕΗ παρότι οικειοθελώς είχε προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Ακολούθησαν απανωτές προσφυγές τόσο σε ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και ελληνικούς, οι οποίες είχαν την ίδια κατάληξη: δικαίωση της απόφασης του 2013. Ειδικότερα, η βασική καταγγελία της ΔΕΗ αφορούσε στο ότι η διαιτητική απόφαση την υποχρεώνει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Αλουμίνιον σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς ακόμα και κάτω του κόστους της και ως εκ τούτου αποτελεί κρατική ενίσχυση. Με επιστολές της το Μάιο και τον Ιούνιο του 2014, η Επιτροπή έθεσε την καταγγελία της ΔΕΗ στο αρχείο κρίνοντας ότι η τιμή της Διαιτησίας δεν προσφέρει αθέμιτο πλεονέκτημα και δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Η ΔΕΗ, δεν αποδέχτηκε την απόφαση και προσέφυγε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ κατά της απόφασης της Επιτροπής να κλείσει το φάκελο. Συγχρόνως, «βομβάρδισε» την Επιτροπή με έγγραφα, επιστολές, μελέτες και συνάντηση της διοίκηση και της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΗ σε ανώτερο επίπεδο. Στις 25/03/2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη εκ νέου ότι το μέτρο, δηλαδή η τιμή που λήφθηκε από τη διαιτησία δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, κλείνοντας οριστικά την υπόθεση. Παράλληλα και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου, δικαίωσε επί της ουσίας την κρίση της Επιτροπής και ως εκ τούτου του Διαιτητικού Δικαστηρίου. 

Συνολικά όλες οι μέχρι στιγμής προσπάθειες της ΔΕΗ εντός και εκτός συνόρων να ανατρέψει την απόφαση της διαιτησίας έχουν αποτύχει. Όπως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς ουσιαστικά κατέπεσε και το τελευταίο νομικό επιχείρημα της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγει την εκ νέου διαπραγμάτευση με την Αλουμίνιον της Ελλάδος και η υπόθεση πλέον οδηγείται στον μονόδρομο της έναρξης διαπραγματεύσεων με απώτερο σκοπό την επίτευξη διμερούς συμφωνίας μιας νέας τιμής που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και της βιομηχανίας.

 

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

 

Facebook Comments