Τζέρι Ράις: Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού στην Ελλάδα
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από το προσφυγικό «πρέπει να ληφθεί υπόψη» στην αξιολόγηση της Ελλάδας
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από το προσφυγικό «πρέπει να ληφθεί υπόψη» στην αξιολόγηση της Ελλάδας
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από το προσφυγικό «πρέπει να ληφθεί υπόψη» στην αξιολόγηση της Ελλάδας, και περιμένει «πρόωρη επιστροφή» της τρόικας στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, εν μέσω πληροφοριών ότι η Γερμανία ίσως είναι διατεθειμένη να επιδείξει μετρημένη δημοσιονομική ευελιξία απέναντι στη χώρα μας, λόγω των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος μετά το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ράις σημείωσε ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών υπήρξε «καλή πρόοδος» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται, όμως, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι διαφορές παραμένουν, κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν υποχωρεί από την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018 (4-5% του ΑΕΠ) έως το 2018.
Ο κ. Ράις υπογράμμισε πως με την εκτίμησή του για μέτρα 8 έως 9 δισεκ. ευρώ το ΔΝΤ δεν ζητά τίποτα που δεν περιλαμβάνεται ήδη στο Μνημόνιο, προσθέτοντας με νόημα ότι το Ταμείο απλώς εκτιμά με ρεαλισμό τα ποσοτικά μεγέθη που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι «πολύ φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι» που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων.
Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα ήταν «λιγότερο απαιτητικά» εάν οι ευρωπαίοι εταίροι προσέφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, και επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στηρίζεται στα δύο πόδια των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος απέρριψε απόλυτα την κριτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση για «αρνητική» στάση του Ταμείου στην αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι το ΔΝΤ απλώς είναι ο αξιολογητής που «προσπαθεί να είναι αντικειμενικός», προσφέροντας «ρεαλιστική ανάλυση» για την κατάσταση.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια το ΔΝΤ έχει παράσχει εξαιρετική υποστήριξη στην Ελλάδα […] Εμείς είμαστε αυτοί που επιζητούμε ρεαλισμό στη δημοσιονομική προσαρμογή […] που επιχειρηματολογούσαμε για ελάφρυνση του χρέους αυτό το καλοκαίρι», είπε.
Ο κ. Ράις δεν δέχτηκε κάποια ερώτηση για της συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμ, όμως διέψευσε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που, επικαλούμενο πηγές του ΔΝΤ, κάνει λόγο για ενδεχόμενο δυσκολίας εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας ήδη από τον Μάρτιο.
«Δεν έχουμε κάνει τέτοιες τοποθετήσεις», είπε λιτά.
Facebook Comments