Τα “ματωμένα διαμάντια” της Ζιμπάμπουε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε είπε πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη διαμαντιών στερούν από τη χώρα πολύτιμα κρατικά έσοδα
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε είπε πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη διαμαντιών στερούν από τη χώρα πολύτιμα κρατικά έσοδα
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε είπε πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη διαμαντιών στερούν από τη χώρα πολύτιμα κρατικά έσοδα, καθώς το κράτος εισπράττει 2 δισ. δολάρια από συνολικά έσοδα 15 δισ. δολαρίων.
Τις κατηγόρησε για «απάτη» και «λαθρεμπόριο» σε συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZBC TV. Συνυπεύθυνους θεωρεί τους συνεταίρους τους εντός της χώρας, δεδομένου ότι οι ξένες εταιρείες εξόρυξης μπορούν να λειτουργήσουν μόνον στο πλαίσιο κοινοπραξιών με εγχώριες εταιρικές οντότητες. Ο κ. Μουγκάμπε, ωστόσο, απέκλεισε μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κλάδο εξόρυξης διαμαντιών της Ζιμπάμπουε.
Η Ζιμπάμπουε κατέχει την όγδοη θέση στη λίστα χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές διαμαντιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014. «Δεν έχουμε εισπράξει πολλά από τη βιομηχανία διαμαντιών», δήλωσε ο 92χρόνος κ. Μουγκάμπε, που είναι πρόεδρος της χώρας από το 1987. Οι τοποθετήσεις του προκαλούν την απορία των παρατηρητών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχουν υπάρξει κατ’ επανάληψη εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον κλάδο.
Οπως επισημαίνεται και από το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, οι απόπειρες από κόμματα της αντιπολίτευσης για την επίσημη καταγραφή των εσόδων από την εξόρυξη διαμαντιών απέβησαν άκαρπες. Στο επίκεντρο της διαμάχης αυτής βρίσκονται τα ορυχεία στην περιοχή Μαράνζ της ανατολικής Ζιμπάμπουε. Τον περασμένο μήνα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία της Μαράνζ έπαυσαν τη λειτουργία τους διότι έληξαν οι άδειες εκμετάλλευσης. Ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή να παύσουν κάθε δραστηριότητα, ανακοινώνοντας πως η κρατική Zimbabwe Consolidated Diamond θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του κλάδου. Ωστόσο, όπως τονίζει το BBC, οι ξένες εταιρείες καταγράφουν τα έσοδα από την εξόρυξη διαμαντιών ως συνεταίροι της κυβέρνησης, που κατέχει μερίδιο της τάξεως του 50% στις κοινοπραξίες. Οικονομικοί παρατηρητές ισχυρίζονται πως οι τοποθετήσεις του κ. Μουγκάμπε αποσκοπούν στο να επισκιάσουν την αποτυχία της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, όπως είναι η κάλυψη των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Facebook Comments