Τι περιμένουν οι αγορές από τον Mario Draghi
Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διάδρομους της Φρανκφούρτης ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων για να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Τι θα ανακοινώσει ο Σούπερ Μάριο
Τα μέτρα αναμένεται να είναι υπό τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ο Ντράγκι σε πρόσφατα σχόλιά του έδειξε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Οι αγορές λοιπόν αναμένουν τον Σούπερ Μάριο να πάρει το μπαζούκα στο χέρι…
Στην τελευταία συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έδωσε αυτό που περίμενε η αγορά για χαλάρωση της πολιτικής, και το ευρώ εκτοξεύθηκε 3%, την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε έξι χρόνια. Το ευρώ είχε υποχωρήσει και τα χρηματιστήρια είχαν οδηγηθεί υψηλότερα στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα κάνει κάτι πιο… ουσιαστικό, και θα μείωνε το επιτόκιο κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης και όχι το 10 όπως τελικά ανακοινώθηκε.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως μεταξύ άλλων η ΕΚΤ θα μειώσει και άλλο το ήδη αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% από -0,3% σήμερα, με την εφαρμογή ενδεχομένως ενός συστήματος δύο ταχυτήτων βάσει του οποίου οι τράπεζες θα πληρώνουν το αρνητικό επιτόκιο ανάλογα με τον όγκο των χρημάτων που… παρκάρουν στην ΕΚΤ και εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν και οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 75 δισ. με 80 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον έξι μήνες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι αυτά τα μέτρα ίσως και να μην είναι αποτελεσματικά. Οι ανησυχίες ότι τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν επίσης οδηγήσει σε κάποιες άλλες εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα εισάγει κλιμακωτά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία καθώς και ότι θα ανακοινώσει διεύρυνση των κατηγοριών των τίτλων που περιλαμβάνει στις αγορές τις, συμπεριλαμβάνονται ακόμη και αγορές χρυσού,.
Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Η Commerzbank αναμένει μείωση 20 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων και αύξηση 20 δισ. ευρώ στο μηνιαίο πρόγραμμα αγορών assets.
«Ο Ντράγκι δεν θα θελήσει να απογοητεύσει τις αγο΄ρες αυτή τη φορά», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Rainer Guntermann. «Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι έχουμε χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό … και μια πιο γερή βάση ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική»
Η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης πιθανώς με μια κλιμακωτή δομή και θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Επίσης δεν αποκλείει η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει και εταιρικά ομόλογα στις αγορές assets, αλλά όχι τα τραπεζικά ομόλογα
Η Credit Suisse αναμένει μείωση 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων, αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων ακόμη και στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, επιτάχυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και διεύρυνση των κατηγοριών των τίτλων που θα περιλαμβάνονται στις αγορές της ΕΚΤ.
Η Citigroup αναμένει και αυτή μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης αυξάνοντας το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 75 δισ. ευρώ επεκτείνοντας παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τουλάχιστον 6 μήνες. Αν και θεωρεί ότι θα πρέπει να
Πώς μπορεί ο Ντράγκι να απελευθερώσει ως 900 δισ δολ. στην ευρωπαϊκή οικονομία
Περίπου 900 δισ δολ. κρατικού χρέους που πληροί τα κριτήρια ωρίμανσης για το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ έχει απόδοση μικρότερη απ το επιτόκιο καταθέσεων, κάτι που ουσιαστικά θέτει τα συγκεκριμένα χρεόγραφα εκτός προγράμματος, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Ωστόσο μία μείωση 10 μονάδων βάσης στο -0,4% του επιτοκίου αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, θα απελευθέρωνε περίπου 478 δισ. δολ., σύμφωνα, με τον δείκτη Bloomberg Eurozone Sovereign Bond.
Εάν η μείωση είναι 20 και 30 μονάδες βάσης τότε θα μπορούσαν να απελευθερωθούν επιπλέον 268 δισ. δολ. και 157 δισ. δολ. αντίστοιχα.
Το ρίσκο είναι ότι το όφελος από μία τέτοια κίνηση να είναι βραχυπρόθεσμο καθώς οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει και άλλο από τότε που ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων το Δεκέμβριο.
Η… έκπληξη
«Η ΕΚΤ είναι κοντά στην εξάντληση του περιθωρίου ελιγμών της στα επιτόκια και αν απαιτείται περισσότερη χαλάρωση, το QE θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο», τονίζει η Pimco.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich, ο οποίος αναμένει μείωση 10 μ.β στα επιτόκια και μια αύξηση 10 δισ. ευρώ στις μηνιαίες αγορές, σημειώνει ότι υπάρχει χώρος για μια «ήπια θετική» έκπληξη από τον Ντράγκι.
Η απογοήτευση του Δεκεμβρίου ήταν η εξαίρεση στον κανόνα για τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος ηρέμησε την κρίση χρέους της ευρωζώνης το καλοκαίρι του 2012 με την υπόσχεση να κάνει «ό, τι χρειαστεί» για να στηρίξει το ευρώ.
«Σε κάποιο βαθμό θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα μια έκπληξη που είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς εκ των προτέρων», σημειώνει ο von Gerich. «Η ΕΚΤ το κάνει συχνά αυτό. Είναι αρκετά… δημιουργική».
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments