Ο πρωθυπουργός έχει ένα μόνιμο πρόβλημα με τις συμφωνίες που υπογράφει στις Συνόδους Κορυφής ή στις επισκέψεις του στο εξωτερικό, το οποίο ενδεχομένως προέρχεται από το γεγονός ότι προσέρχεται σε αυτές χωρίς ένα επιτελείο ικανών ανθρώπων που θα τον προστατεύει από τις κακοτοπιές.

Τα περισσότερα διπλωματικά κείμενα κρύβουν παγίδες και όποιος δεν μπορεί να τα αποκωδικοποιήσει εγκαίρως τότε τις αντιλαμβάνεται μετά την υπογραφή του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με tweet συνεχάρη τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων γιατί εφαρμόζουν την ομόφωνη απόφαση των 28 μελών της Ε.Ε. κλείνοντας την οδό προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε με καθυστέρηση ωρών στο twitter, «επιπλήττοντας» στα ελληνικά τον κ. Τουσκ ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνει μονομερείς ενέργειες.

Ποιος έχει δίκιο; Ανατρέχοντας στην κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο, αναφέρεται ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», ενώ προκειμένου το γεγονός αυτό να καταστεί διατηρήσιμο ανακοινώθηκε μία σειρά μέτρων στήριξης της Ελλάδας για να διαχειρισθεί τη δύσκολη κατάσταση «ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης».

Ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του αποδέχθηκε τον τερματισμό των ακανόνιστων ροών σε Σκόπια, Σερβία και Σλοβενία και πάνω σε αυτή την παράγραφο στηρίχθηκε ο Τουσκ για να συγχαρεί τις χώρες των Βαλκανίων.
Την ίδια αφελή προσέγγιση είχαμε και στο ζήτημα της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δελεαστικές» τις προτάσεις Νταβούτογλου για το μεταναστευτικό, χαρίζοντας πόντους στην Αγκυρα, όταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στα εδάφη της τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. αφορά μόνο όσους εισέλθουν στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή της. Επιπλέον η λύση που πρότεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός πάσχει νομικά, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, και δεν αποκλείεται να διατυπώθηκε προκειμένου η Αγκυρα να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά ουσιαστικά να μην κάνει τίποτε προκειμένου να μειώσει τις ροές.

Η ελληνική διπλωματία οφείλει να στέκεται στις λεπτομέρειες, εκεί δηλαδή όπου εδρεύει ο «διάβολος», ώστε η μάχη να δίδεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι κατόπιν Συμβουλίων Κορυφής στο twitter.

Γιατί, όπως έγραφε και ο άγνωστος συγγραφέας του βιβλίου «Mafia Manager», «όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι και μέσα σε 5 λεπτά δεν καταλάβεις ποιος είναι ο πιο αδύναμος, τότε είσαι εσύ»… 

ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρουσίασε νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις οικονομίες του ευρώ και τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσει τη ζήτηση που έχει πληγεί από την υποτονική ανάπτυξη και τη διαρκή πτώση των τιμών. Μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, τα επιτόκια για τα ομόλογα των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης υποχώρησαν σημαντικά, εκτός των ελληνικών που παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Δυστυχώς, ενώ βρέχει ρευστότητα στην ευρωζώνη, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να κρατάμε ομπρέλα. 

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ 

 
Ο ΟΟΣΑ βάζει ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων την επιβολή φόρου περιουσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο διεθνής οργανισμός εντάσσει τη δημιουργία του Περιουσιολογίου. Οι φορολογικές αλλαγές αυτού του τύπου κρύβουν πολλές παγίδες γιατί η μετατόπιση της επιβολής φόρου από το εισόδημα στην περιουσία μπορεί να δημιουργήσει ένα χαράτσι τύπου ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο στα ακίνητα αλλά στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Και, όπως πάντα, να γλιτώνουν όσοι φοροδιαφεύγουν.

Facebook Comments