Με τα μέτρα να αναμένεται (και πάλι) να πέσουν βροχή, καθώς η κυβέρνηση ψάχνει 1,75 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018, ο θάνατος του μικρομεσαίου επιχειρηματία και το σφυροκόπημα του Έλληνα φορολογούμενου συνεχίζονται.  

Ενώ η κυβέρνηση κτίζει ταμειακά κάστρα βλέποντας ισχυρό το ενδεχόμενο να… «ζήσε Μάη» χωρίς συμφωνία για την αξιολόγηση, κοιτώντας τα διαθέσιμα των δήμων και των φορέων του δημοσίου που δεν έχουν μετατραπεί σε repos, οι φορολογούμενοι μένουν ανοχύρωτοι χωρίς αντοχές και τα λουκέτα στην αγορά χτυπούν πλέον ρεκόρ.

Οι πρώτες ενδείξεις για το 2016 θυμίζουν αρκετά την εικόνα που κυριαρχούσε το 2012 – όταν το Grexit κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά σε πολύ… χειρότερη βερσιόν. Και αυτό γιατί οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σήμερα κουβαλούν τα συσσωρευμένα βάρη της πολυετούς ύφεσης καθώς και τα capital controls που έχουν προκαλέσει βουνό προβλημάτων, ενώ οι τράπεζες δεν βοηθούν καθόλου στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου), από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, στο τέλος του α’ τριμήνου του 2016, έχουν βάλει λουκέτο 10.169 επιχειρήσεις, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2012, τα λουκέτα έφταναν τα 8.731.

Ωστόσο, στους τρεις πρώτους μήνες του 2012 άνοιξαν και 11.700 νέες επιχειρήσεις, ξεπερνώντας έτσι τις διαγραφές εταιρειών. Αντίθετα, φέτος και για πρώτη φορά στην κρίση, οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν, αφού το πρώτο τρίμηνο άνοιξαν 6.367 επιχειρήσεις, δηλαδή 3.800 επιχειρήσεις λιγότερες από αυτές που έκλεισαν. Άλλο ένα disaster story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε σχέση δε με το α’ τρίμηνο του 2015, τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ο αριθμός των διαγραφών σήμερα είναι κατά 63% υψηλότερος, αφού τα λουκέτα είχαν διαμορφωθεί σε 6.228.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ορισμένες από τις εταιρείες που διαγράφονται είτε σταματούν οριστικά τις δραστηριότητές τους, είτε «κλείνουν» τα βιβλία τους και μπαίνουν στον χορό της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων. 

Φυσικά, υπάρχουν και λουκέτα που δεν έχουν καταγραφεί αφού πολλές επιχειρήσεις που τους έπνιξαν τα χρέη σε δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες και προμηθευτές, κατεβάζουν τα ρολά τους χωρίς να το δηλώσουν.

Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που επιλέγουν την έξοδο από την Ελλάδα και γίνονται… μετανάστες σε γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία, απολαμβάνοντας χαμηλότερη φορολογία και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Και ενώ περιμένουμε την… Ανάσταση της οικονομίας το Πάσχα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, αξίζει να σημειώσουμε πως αυτό το 14μηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν κατεβάσει ρολά 36.872 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμά ότι το προσεχές εξάμηνο θα προστεθούν 21.000 νέα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του 2016.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 52,2% των επιχειρήσεων φοβάται το ενδεχόμενο του λουκέτου στο επόμενο εξάμηνο, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2012 (53,3%), ενώ ένα χρόνο πριν, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,9%.

Σύμφωνα δε και με πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ για την κατάρρευση της μεσαίας τάξης λόγω της υπερφορολόγησης, το 2012 η αποταμίευση των νοικοκυριών μηδενίστηκε και από τότε μέχρι σήμερα είναι αρνητική. Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων της περιόδου, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τα νοικοκυριά για να στηρίξουν τη μειούμενη κατανάλωσή τους.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Καμμένου και το οικονομικό της επιτελείο, κουβαλώντας αυτό το… ιστορικό, δεν διστάζει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αυτή την εβδομάδα, την περαιτέρω αύξηση του ΕΝΦΙΑ (ναι, ναι αυτού του «άδικου φόρου που πρέπει να καταργηθεί»), την αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη βενζίνη και τα καύσιμα κίνησης, την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για κάποια προϊόντα όπως τα βιβλία και οι εφημερίδες, την αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία και την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

«Ο μόνος τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς είναι να τους λιώσουμε ανάμεσα στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού». Το είπε ο Λένιν.

Facebook Comments