Οι πληρωμές των φόρων συρρίκνωσαν περαιτέρω τις καταθέσεις το Φεβρουάριο
Κατά 701,7 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες
Κατά 701,7 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες
Κατά 701,7 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες, ενώ συνολικά μαζί με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων οι απώλειες περιορίστηκαν στα 541 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες υποχώρησε τον Φεβρουάριο στα 121,6 δισ. ευρώ από 122,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων στον βωμό κυρίως των φόρων, μετά και την εκπνοή της ημερομηνίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το πρώτο δίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 101,6 δισ. ευρώ από 102,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από τα οποία τα 50,9 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τα 41,4 δισ. ευρώ σε κλειστούς προθεσμιακούς λογαριασμούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως και τον Φεβρουάριο δεν επιτρεπόταν το «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων, εκτός εάν πρόκειται τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, περιορισμός που ήρθη τον Μάρτιο και το «σπάσιμο» είναι πλέον ελεύθερο. Η αποκλιμάκωση, πάντως, των επιτοκίων στις καταθέσεις στο επίπεδο 0,70% κατά μέσο όρο, αποθαρρύνει τη διάθεση των καταθετών για δέσμευση των αποταμιεύσεων, εν αναμονή μάλιστα και των νέων φορολογικών υποχρεώσεων για τα εισοδήματα του 2015.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Φεβρουάριο συνεχίστηκε η μείωση του ρυθμού χορήγησης δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, που καταγράφεται επί επτά συνεχή χρόνια. Η μείωση έφτασε τον Φεβρουάριο το -2,3% και το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 203,2 δισ. ευρώ από 203,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 204,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν αφού αφαιρεθούν αυτά που αποπληρώθηκαν, διαμορφώθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά -295 εκατ. ευρώ. Το διαρκώς συρρικνούμενο επίπεδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αδυνατεί να στηρίξει τον δανεισμό της οικονομίας, που μειώνεται σταθερά από το 2009, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον ρυθμό μείωσης των καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται πλέον στο 169%, από 105% τo 2009.
Από το σύνολο των 203,2 δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους, τα 96 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων, ο ρυθμός δανειοδότησης των οποίων υπήρξε τον Φεβρουάριο αρνητικός κατά -1,9%. Το σύνολο σχεδόν των κλάδων της οικονομίας κατέγραψε αρνητικό πρόσημο δανειοδότησης, με εξαίρεση τον κλάδο της βιομηχανίας, που είχε σταθερό ρυθμό χρηματοδότησης. Το χρέος των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 93,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 66,8 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια, ενώ στα 26,9 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Τέλος, τα δάνεια των επαγγελματιών και των αγροτών διαμορφώθηκαν στα 13,4 δισ. ευρώ.
Facebook Comments