483 τόνους χρυσού αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες το 2015
Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα ενίσχυσαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2015 τη ζήτηση για χρυσό
Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα ενίσχυσαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2015 τη ζήτηση για χρυσό
Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα ενίσχυσαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2015 τη ζήτηση για χρυσό από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών.
Το παρελθόν έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Thomson Reuters GFMS, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 483 τόνους. Πρόκειται για τις δεύτερες μεγαλύτερες αγορές σε ετήσια βάση από τη λήξη ισχύος του κανόνα του χρυσού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κορυφαία στην κατάταξη εμφανίζεται η Ρωσία, και αυτό παρατηρείται για τέταρτη χρονιά στη σειρά. Η κεντρική της τράπεζα, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και να απομακρυνθεί από το δολάριο, λόγω των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της χώρας, αγόρασε 206 τόνους σε πολύτιμο μέταλλο.
Από μέρους της, η Κίνα, της οποίας το εθνικό νόμισμα (γουάν) προσετέθη το 2015 στο καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ, ανακοίνωσε την πρώτη μετά το 2009 αύξηση των περιουσιακών της στοιχείων σε χρυσό. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχε αγοράσει 104 τόνους, φθάνοντας τα αποθέματά της σε 1.742 τόνους χρυσού. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών διενεργήθηκαν ενώ παράλληλα η ζήτηση χρυσού για κοσμήματα και βιομηχανική χρήση εξασθένησε. Οι δε λιανικές αγορές χρυσού αυξήθηκαν ελαφρώς, ενώ η τιμή του παρουσίασε κάμψη 10% στα 1.060,91 δολάρια η ουγγιά.
Αντίθετη πορεία, πάντως, δείχνει να ακολουθεί το πολύτιμο μέταλλο το πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς η τιμή του ανακάμπτει. Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη σχετίζεται με τις ανησυχίες για πιθανή ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και με τα νέα μέτρα οικονομικής τόνωσης, τα οποία λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010, αφότου επί 20 χρόνια οι κεντρικές τράπεζες πωλούσαν χρυσό, η τάση άλλαξε. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να αγοράζουν πολύτιμο μέταλλο, με την πρωτοκαθεδρία να έχουν οι τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών. Το 2012, οι καθαρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες σε χρυσό είχαν εκτιναχθεί σε 544 τόνους. Ωστόσο, στη συνέχεια τα προβλήματα ορισμένων αναδυομένων αγορών υποχρέωσαν τις κεντρικές τους τράπεζες να πωλήσουν χρυσό. Το 2015, τέλος, οι χονδρικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 43%, στους 77 τόνους, αν και παρέμειναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Facebook Comments