Τα νέα μέτρα που έρχονται και που δεν τολμά να ανακοινώσει η κυβέρνηση
Τα νέα μέτρα που έρχονται και που δεν τολμά να ανακοινώσει η κυβέρνηση
Τα νέα μέτρα που έρχονται και που δεν τολμά να ανακοινώσει η κυβέρνηση
Η διαρροή του εγγράφου με του διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου από το δωμάτιο της δεύτερης στο Χίλτον, που είχε μάλιστα προαναγγελθεί από τον λογαριασμό των Wikileaks στο Twitter από το βράδυ της Παρασκευής, δεν επιβεβαίωσε μόνον τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης – κάτι που ήδη είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό, ούτε την απειλή του Ταμείου για αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν γίνουν όσα απαιτεί (και αυτό έχει διαρρεύσει εδώ και καιρό και το έχουμε επισημάνει σε αυτήν εδώ την στήλη).
Το σημαντικό είναι πως αποκαλύπτεται ότι α) το ΔΝΤ θέλει πολύ χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο χρέος, καθώς πιστεύει ότι το 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 δεν είναι ρεαλιστικό. Όπως λένε Τόμσεν και Βελκουλέσκου, αν γίνουν όλα τα μέτρα, φέτος θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,5% που βλέπει η ΕΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως χωρίς απόφαση για το χρέος δεν μπορεί να αποφανθούν ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής.
Με λίγα λόγια, ο ΑλέξηςΤσίπρας αντί να ρίχνει μαύρο… κροκοδείλιο δάκρυ και να χτυπιέται για το «κακό» ΔΝΤ που δήθεν εκβιάζει ( για να λάβει στην συνέχεια την απάντηση- κόλαφο από την Λαγκάρντ, η οποία ξεμπρόστιασε την ελληνική κυβέρνηση), θα έπρεπε να… χαίρεται από αυτό το δωράκι ανήμερα του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι πως σε αυτό το έγγραφο περιγράφονται ξεκάθαρα τα νέα μέτρα που έρχονται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη διετία 2017-2018 και τα οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα πρέπει να παραδώσει η ελληνική πλευρά στους θεσμούς μέσα στις επόμενες ώρες.
Όπως λέει η κα Βελκουλέσκου στον διάλογό της με τον Τόμσεν, τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί και με τους Ευρωπαίους (άρα είναι γνωστά στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά φυσικά άγνωστα στον ελληνικό λαό) «είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιοι έμμεσοι φόροι (φόροι κατανάλωσης)» (the pension reform, income tax credit, VAT and the wage bill and there are some excises, one or two…thats it), με την Αθήνα να έχει δώσει μέχρι στιγμής «τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές». «Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Τόμσεν στην συνέχεια απαντά «αν μας δώσουν το 2,5% του ΑΕΠ σε σοβαρά μέτρα και όχι σε αστείες παρεμβάσεις (Mickey Mouse stuff ) θα τους στηρίξουμε απολύτως»…
Η κα Βελκουλέσκου λοιπόν περιγράφει τι έχει προτείνει η Αθήνα αλλά ορίζει επίσης και το νέο κύμα μέτρων που έρχονται και τα οποία δεν θα είναι μόνον φορολογικά αλλά θα έχουν στόχο την σημαντική μείωση των δαπανών, ένα… μότο που εδώ και καιρό άλλωστε διαμηνύουν όλοι οι θεσμοί λέγοντας «όχι σε αυξήσεις φόρων, ναι σε περικοπές δαπανών».
Για να το πούμε πιο απλά, οι δανειστές ζητούν μείωση μισθών στο Δημόσιο και πρόσθετους φόρους με παρεμβάσεις και στον ΦΠΑ. Κάτι που… φυσικά αποτελεί υποτίθεται κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.
Όπως λοιπόν προκύπτει από την συνομιλία Πολ-Ντέλιας, η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιέχει εκτός από τα νέα μέτρα – τα γνωστά και τα άγνωστα που μόλις μάθαμε – και νέο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ θα συνδέεται με το ζήτημα του χρέους.
Έτσι, ανεξάρτητα της αντίδρασης της κυβέρνησης – η οποία έχει παρελθόν στο να κατσκευάζει εχθρούς ( βλ. διαπλοκή, Σόιμπλε-Μέρκελ πέρυσι τέτοια εποχή, Ντάισελμπλουμ κτλ) για να δικαιολογήσει τις κολοτούμπες μετά από δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις – η διαρροή αυτή αποκαλύπτει ουσιαστικά αυτά που δεν τολμά να πει η ίδια στον ελληνικό λαό. Ότι παρά τις περικοπές στις συντάξεις και την φορο-λαίλαπα, το τσουνάμι μέτρων δεν σταματά εκεί. Ερχονται και άλλα και μάλιστα τώρα. Και όπως θα… μάθουμε στην συνέχεια από την κυβέρνηση, έρχονται γιατί τα ζητά το κακό ΔΝΤ που η ίδια δεν θέλει πια στο πρόγραμμα (το οποίο όμως θα παραμείνει γιατί η Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να κηρύξει πόλεμο μαζί του, όπως το ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε το μεσημέρι της Δευτέρας).
Facebook Comments