Σχέδιο Γιούνκερ για Ελλάδα: Έμφαση στο δανεισμό εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους 315 δισεκ. ευρώ
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους 315 δισεκ. ευρώ
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους 315 δισεκ. ευρώ. Μπορεί η Ελλάδα να απουσιάζει από τον κατάλογο των 22 χωρών που έχουν επωφεληθεί του σχεδίου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 42 έργα που η Ελλάδα έχει επιλέξει για να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ. Παράλληλα, σε ετοιμότητα είναι και η νέα πολυμελής ομάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με επικεφαλής τον Νίκολας Τζένετ που έχει συσταθεί αποκλειστικά για την Ελλάδα με σκοπό να δώσει ώθηση σε σχέδια ελληνικών εταιρειών, ενώ στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη του Ζαππείου η πρώτη ολοκληρωμένη ενημερωτική εκδήλωση για «το πλάνο Γιούνκερ», την οποία συνδιοργανώνουν Κομισιόν και ΕΤΕπ
Η EurActiv.gr μίλησε για το θέμα με τον επικεφαλής του γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιώργο Αρώνη καθώς και τον σύμβουλο επικοινωνίας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Ευάγγελο Αντώναρο.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2014 στηρίζεται στην κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δις ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις κατά την τριετία 2015-2017. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σκοπός του είναι η στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε χώρες ή τομείς.
Πού θα δοθεί έμφαση
Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το επενδυτικό σχέδιο, δημιουργήθηκε ειδική ομάδα αποκλειστικά για την Ελλάδα, Investment Team For Greece.
«Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως μια ειδική χώρα, η οποία έχει ειδικές ανάγκες και γι αυτό ανταποκρινόμαστε με ειδικά σχέδια και ειδικές πρωτοβουλίες με αποκορύφωμα το Investment Team For Greece, προκειμένου να βοηθήσουμε στα προβλήματα ρευστότητας και να δώσουμε την ευκαιρία στις εταιρείες να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό και η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ανέφερε ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Ευάγγελος Αντώναρος .
«Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν επενδύσεις για να πάει η χώρα μπροστά», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι μικρά ή μεγάλα έργα να βρουν χρηματοδότηση, για να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίες αλλά και να δημιουργηθούν νέες.
«Όποιος επενδυτής έχει βιώσιμο έργο για χρηματοδότηση μπορεί να στείλει το business plan στα γραφεία εδώ στην Ελλάδα ή στο Λουξεμβούργο», ανέφερε ο κ. Αρώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον απευθείας δανεισμό εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, χωρίς να παραγκωνίζεται και η διαχρονική σημασία των έργων υποδομής.
Όσον αφορά δε τις ΜΜΕ, χρειάζεται η μεσολάβηση ενδιάμεσου φορέα. Συγκεκριμένα, για επενδύσεις κάτω των 15-20 εκατομμυρίων ευρώ, οι εταιρίες πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στις τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζεται η Τράπεζα. Αυτές αξιολογούν τα έργα και συντάσσουν σχετικό κατάλογο με ελκυστικές επενδύσεις και τον αποστέλλουν στην ΕΤΕπ.
Σημειωτέον ότι οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων πλαισιώνονται και από τα εν εξελίξει προγράμματα της ΕΕ, όπως το «Συνδέοντας την Ευρώπη» (για επενδύσεις σε υποδομές) και το «Ορίζοντας 2020» (για έρευνα και καινοτομία). Το ένα τέταρτο των πόρων του ΕΤΣΕ, τουτέστιν τα 5 από τα 21 δις, θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για την ενίσχυση των ΜΜΕ και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 75 δις ευρώ από τα 315 δις ευρώ που προβλέπονται στο σχέδιο Γιούνκερ.
Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών
Όμως, η Ελλάδα μέχρι στιγμής συγκαταλέγεται στις έξι από τις 28 χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο, όταν πανευρωπαϊκά έχει ήδη απορροφηθεί το 20% του σχεδίου, με επενδύσεις άνω των 70 δις ευρώ. Όσον αφορά στους λόγους που υπάρχει διστακτικότητα από υποψήφιους επενδυτές να έρθουν σε επαφή με την Τράπεζα, ο κ. Αντώναρος επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται ενδεχομένως και στην έλλειψη εμπειρίας επαφής με μια διεθνή τράπεζα. Οι μικρομεσαίοι επενδυτές έχουν μάθει να έρχονται σε επαφή συνήθως με τη δική τους τοπική τράπεζα, όπως διευκρίνισε.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Κόμβου περιλαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη του έργου σε όλες τις φάσεις του (από την προκαταρτική μελέτη της εφικτότητας του έργου μέχρι τη χρηματοδότηση) καθώς και παροχή συμβουλών σε πρώιμο στάδιο ή σε επίπεδο πολιτικής, για μελέτες της αγοράς, στρατηγικές ανά κλάδο και έλεγχο του έργου. Επιπλέον, παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης.
Facebook Comments