Συμφωνία με την Ελλάδα που κρατά μέσα το ΔΝΤ βλέπουν βουλευτές της Μέρκελ
Συμφωνία με την Ελλάδα που κρατά μέσα το ΔΝΤ βλέπουν βουλευτές της Μέρκελ
Συμφωνία με την Ελλάδα που κρατά μέσα το ΔΝΤ βλέπουν βουλευτές της Μέρκελ
Την επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών η οποία θα διασφαλίζει μεν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα θα αποφεύγει βαθιά μείωση του χρέους φαίνεται να «βλέπουν» βουλευτές και στελέχη του κυβερνητικού μπλοκ της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι γερμανοί βουλευτές φαίνεται να εκτιμούν ότι – παρά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – το ελληνικό ζήτημα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθεί συγκριτικά με την προσφυγική κρίση και τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ε.Ε. έχει τόσα πολλά θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνίας αυτές τις μέρες συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε στο Bloomberg η Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Ίνγκριντ Αρντ-Μπράουερ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της κάτω Βουλής. «Τουλάχιστον για την Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε για συμφωνία, πάντα κατορθώναμε να βρούμε μία στο παρελθόν».
«Όπως και στο παρελθόν, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να την αποκαλέσουμε ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος τον Ιούλιο καταψήφισε το τρίτο Μνημόνιο στη γερμανική Βουλή.
Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα γίνει ο συγκερασμός της απαίτησης του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους και της στρατηγικής του Βερολίνου να αποφύγει ή τουλάχιστον να μεταθέσει το ζήτημα.
Μιλώντας την Τρίτη στο πλευρό της διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως επί του παρόντος δεν είναι νομικά δυνατή η μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους εντός ευρωζώνης.
Το ίδιο μήνυμα έστειλε την επόμενη μέρα ο εκπρόσωπος τη καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπέρτ.
Το Βερολίνο πάντως, ακόμα και το στρατόπεδο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένο να δεχτεί έναν βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Facebook Comments