Ισορροπία στην αγορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο «βλέπει» η ΙΕΑ
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επέλθει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, «αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις».
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επέλθει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, «αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις».
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επέλθει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, «αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις». Ο λόγος είναι ότι θα αυξηθεί η ζήτηση ενώ θα περιορισθεί το πλεόνασμα προσφοράς, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί φέτος κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος προεξοφλεί πως «θα αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό η ζήτηση, που θα φτάσει έτσι στα 97,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα». Δεν θεωρεί, όμως, πιθανή μια σημαντική αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» που χθες το βράδυ κυμαινόταν το αργό στα 48,36 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 48,05 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, θα αρχίσει μέσα στο έτος να μειώνεται το πλεόνασμα προσφοράς που κατέκλυσε τις αγορές από τα μέσα του 2014. Επικαλείται στοιχεία του Μαΐου, που φέρουν την παραγωγή πετρελαίου στα 95,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Οπως επισημαίνει, τα στοιχεία αυτά καταγράφουν την πρώτη σημαντική μείωση που έχει σημειώσει η προσφορά πετρελαίου από τις αρχές του 2013. Διατηρώντας, όμως, κάποιες επιφυλάξεις, η ΙΕΑ επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή της ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν τεράστιοι όγκοι παραγωγής που παραμένουν παγωμένοι, κυρίως στη Νιγηρία και τη Λιβύη, και που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην αγορά». Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνει, ενδέχεται να μην εκλείψει το σημερινό πλεόνασμα προσφοράς. Οπως, άλλωστε, τονίζει, «σε κάθε περίπτωση μετά τρία συναπτά έτη συσσώρευσης αποθεμάτων της τάξεως του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα, είναι πολύ περιορισμένες οι προοπτικές για σημαντική αύξηση των τιμών».
Η έκθεση της ΙΕΑ δίνεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που η αγορά τείνει να ανακάμψει διστακτικά. Ωστόσο οι τιμές μάλλον καθορίζονται από προβληματισμούς γεωπολιτικής φύσης και όχι από τον συσχετισμό προσφοράς και ζήτησης, που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου από τα 114 δολάρια το βαρέλι στα οποία ανερχόταν τον Ιούνιο του 2014 σε κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι τιμές κυμάνθηκαν γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, αλλά η εντεινόμενη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. επικράτησαν στις αγορές αυτήν την εβδομάδα, επαναφέροντας τις τιμές σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Facebook Comments