Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και ούτε καν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης του χρόνου, η οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ωστόσο η πραγματικότητα έρχεται για μία ακόμη φορά να την διαψεύσει.

Η δεύτερη αξιολόγηση η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ήδη από μόνη θα φέρει νέα μέτρα. Και ο λόγος είναι απλός. Στη συμφωνία με τους δανειστές αναφέρεται ρητά ότι οι θεσμοί θα έρχονται κάθε τρεις μήνες στην Αθήνα – και μπορεί και συχνότερα εάν χρειαστεί – έτσι ώστε να ελέγξουν ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως. 

Όπως επισημαίνεται στη συμφωνία, οι αξιολογήσεις των θεσμών, ανάλογα με την πρόοδο ή τη μη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τους όρους του προγράμματος, θα οδηγούν στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων και των όρων του προγράμματος. 

Όπως αναφέρει ξεκάθαρα έγγραφο του supplementary MoU, του συμπληρωματικού ή του αναθεωρημένου μνημονίου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υπάρξει αξιολόγηση των δημοσιονομικών κενών που ίσως προκύπτουν στο ελληνικό πρόγραμμα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Τι σημαίνει αυτό; Οι θεσμοί δεν πρόκειται να περιμένουν τον «κόφτη» που έχει συμφωνηθεί να ενεργοποιείται κάθε άνοιξη, αλλά όποτε κρίνουν ότι τα δημοσιονομικά έχουν βγει εκτός τροχιάς. Όπως έκαναν δηλαδή και στην πρώτη αξιολόγηση η οποία οδήγησε τελικά σε μέτρα 5,6 δισ. ευρώ…

Και για να προλάβω την ελληνική κυβέρνηση η οποία φυσικά θα πει ότι δεν θα υπάρχει κανένα «κενό», εγώ θα απαντήσω με την έκθεση της ΤτΕ. 

Όπως σημειώνει η έκθεση, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται του στόχου του τετραμήνου. Επιπλέον, τονίζει ότι «η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης, όπως υποδηλώνει η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο το α’ τρίμηνο του έτους».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «τα έσοδα από ΦΠΑ βαίνουν μειούμενα ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και της αναποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών».

Η ΤτΕ προειδοποιεί επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία συνδέεται με την υπερβολική έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018. 

«Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα».

Αυτό με απλά  λόγια σημαίνει ότι έρχεται σύντομα «αστοχία» στα δημοσιονομικά, αρά… νέα μέτρα.

Και για να μην πάρει θάρρος η κυβέρνηση από τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ και να αρχίσει τη νέα… καραμέλα περί μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ απλά θα πρέπει να βάλει το εξής στο μυαλό της: Πριν τις γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για την Ελλάδα. Ούτε οι στόχοι του προγράμματος θα μεταβληθούν ούτε θα ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.  Αυτό έχουν συμφωνήσει άτυπα οι ευρωπαίοι.

Ευτυχώς όμως η κυβέρνηση έδωσε από μόνη της περιθώριο ενός χρόνου στον… εαυτό της. Όπως δήλωσε χθες ο Τσακαλώτος στο Euronews, «νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει, αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης». Το καλοκαίρι του 2017 είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο… κοντά…

Facebook Comments