Σε κλίμα έντασης, και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά τη δημοσιοποίηση των ενστάσεων της κινεζικής εταιρείας Cosco για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, λίγες μάλιστα ώρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, άρχισε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ναττιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δεχόμενος άγριο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις για τις αλλαγές που έγιναν στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, υποστηρίζοντας, ουσιαστικά, ότι τις αλλαγές για τις οποίες διαμαρτύρεται η Cosco δεν τις έκανε ο ίδιος, δηλαδή το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

«Όχι το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, με κριτήριο όχι συμβατικό αλλά με κριτήριο ορθής νομοθέτησης, προέβη σε αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνημένων όρων και κανόνων», είπε ο κ. Δρίτσας.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε είναι το γεγονός ότι λίγο μετά την έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η συνεδρίαση διεκόπη, με προοπτική να αρχίσει εκ νέου μετά από δύο ώρες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας υπεραμυνόμενος εκ νέου της δυνατότητας της κυβέρνησης να προβαίνει σε αλλαγές του προς κύρωση νόμου, υποστήριξε ότι, προκειμένου να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο, μελετώνται και θα παρουσιαστούν στην εθνική αντιπροσωπεία «νομοτεχνικές βελτιώσεις», που θα κάμπτουν τις κινεζικές ενστάσεις.

«Οι αλλαγές δεν έγιναν ούτε για ανατρέψουν ούτε για να παραβιάσουν συμφωνίες», πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσης των θεμάτων που έχουν προκύψει.

Ωστόσο, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και άλλα κόμματα αντέδρασαν λέγοντας πως αν επέλθουν αλλαγές στη βάση των όσων αναφέρει η Cosco στην επίμαχη επιστολή της, δεν θα πρόκειται για «νομοτεχνικές», αλλά για αλλαγές ουσίας, και κατήγγειλαν την κυβέρνηση για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή της η κινεζική εταιρεία τονίζει ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε.

Facebook Comments