Αλλάζουν τη διοίκηση του ΤΧΣ
Ριζικές αλλαγές στις διοικήσεις και στο στελεχικό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη
Ριζικές αλλαγές στις διοικήσεις και στο στελεχικό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη
Ριζικές αλλαγές στις διοικήσεις και στο στελεχικό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την καθοδήγηση των πιστωτών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ.
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθώς η Επιτροπή Αξιολόγησης της διοίκησης (πρόκειται για ανεξάρτητη διαδικασία της αξιολόγησης των τραπεζών) διεμήνυσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στελεχών προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στον νέο ρόλο του. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης για τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης, συστήνοντάς τους να διευκολύνουν την κατάσταση με την αποχώρησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί –εδώ και καιρό– σημείο διένεξης αλλά και έντονης κριτικής των πιστωτών προς τη διοίκηση του Ταμείου και φυσικά των εμπορικών τραπεζών. Οι θεσμοί ασκούν πιέσεις στη διοίκηση του ΤΧΣ για να εμπλακεί ενεργά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που το ΤΧΣ απέφυγε.
Οπως σημειώνουν πηγές του Ταμείου, το ΤΧΣ είναι μέτοχος και στις 4 τράπεζες, σε ορισμένες με δικαίωμα ψήφου και σε άλλες όχι, και η εμπλοκή του σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για τη λειτουργία των τραπεζών δημιουργεί ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και γκρίζες ζώνες.
Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις διοικήσεις των τραπεζών με καθαρά τραπεζικά κριτήρια αλλά και την κυβέρνηση με τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμοί καταλογίζουν απροθυμία και καθυστερήσεις όχι μόνο στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αλλά και μια γενικότερη τάση να μην αλλάξει τίποτα και τα προβλήματα να μετατεθούν για το απώτερο μέλλον.
Επιπλέον αρνητικά έχει μετρηθεί από τους πιστωτές τόσο η άκομψη κυβερνητική εμπλοκή για την αντικατάσταση της προηγούμενης διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Αναστασίας Σακελλαρίου όσο και οι χειρισμοί του ΤΧΣ, και ορισμένες εξωθεσμικές πρωτοβουλίες του, στο ζήτημα της αντικατάστασης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Πειραιώς Ανθιμου Θωμόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση, οι δρομολογούμενες αλλαγές στη διοίκηση του ΤΧΣ αλλά και η δομή του νέου νόμου για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. και των επιτροπών των τραπεζών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών διακατέχονται από βαθιά καχυποψία και δυσπιστία για το εγχώριο στελεχικό δυναμικό και ειδικά όλων όσοι εργάζονται ή έχουν εργαστεί σε ελληνικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι προϋπόθεση για να είναι κάποιος πρόεδρος επιτροπής τράπεζας είναι να μην έχει την παραμικρή σχέση με ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια!
Κριτική
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας άσκησε σκληρή κριτική στον νέο νόμο, υπογραμμίζοντας ότι το νέο «μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης –μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό– θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο». Σημειώνεται ότι η κ. Κατσέλη σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς μέχρι πρόσφατα ήταν αρχηγός πολιτικού σχηματισμού, κάτι που ο νόμος απαγορεύει.
Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταφέρθηκε η πρόθεση των πιστωτών το Ταμείο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και στο πλαίσιο αυτό προτείνουν να ανανεωθεί η διοικητική δομή. Πηγές της διοίκησης σημειώνουν ότι το ΤΧΣ τους τελευταίους μήνες πέτυχε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον, την έγκριση και παρακολούθηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, την τροποποίηση του νόμου του Ταμείου για να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του, την ολοκλήρωση της μελέτης αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών, ενώ παρουσίασε και μελέτη για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών ώστε να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.
Facebook Comments