Πονοκέφαλος για τον Ραχόι οι διαβουλεύσεις
Παρά τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένουν αδιέξοδες
Παρά τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένουν αδιέξοδες
Παρά τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένουν αδιέξοδες, αν και το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι κατόρθωσε να εξασφαλίσει ακόμη μία νίκη με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου. Στους πολιτικούς κύκλους ήδη συζητείται η πιθανότητα το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα να επιχειρήσει να καθυστερήσει τη διαδικασία διορισμού νέας κυβέρνησης, τουλάχιστον για μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Το Λαϊκό Κόμμα για δεύτερη φορά δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχοντας εξασφαλίσει 137 έδρες στο 350μελές ισπανικό κοινοβούλιο. Η αβεβαιότητα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς είναι διάχυτη, αλλά ορισμένοι συνεργάτες του Ραχόι από τον στενό του κύκλο υποστηρίζουν ότι έχουν καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα, ιδιαίτερα βασιζόμενοι στις δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού το βράδυ της εκλογικής νίκης. «Ο Ραχόι έχει πλέον τη θέληση να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας εάν αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη για έναν μεγάλο συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), σε αντίθεση με αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο, καθώς πλέον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», δήλωσε βοηθός του Ισπανού πρωθυπουργού υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η προσδοκία
Ο Ραχόι έχει μεταφέρει στους συνεργάτες του την πεποίθησή του ότι οι Σοσιαλιστές θα απέχουν από την ψηφοφορία για τον καθορισμό του επόμενου Ισπανού πρωθυπουργού, το οποίο ισοδυναμεί με χορήγηση παθητικής υποστήριξης. Το PSOE κέρδισε στις εκλογές της Κυριακής 85 έδρες, διατηρώντας τη δεύτερη θέση ενάντια σε όλες τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ότι η αριστερή συμμαχία του Podemos αυτή τη φορά θα ξεπερνούσε τα ποσοστά του Σοσιαλιστικού κόμματος. Αυτή θα ήταν ένας ιστορικός συνασπισμός, αφού το PP και το PSOE ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην ισπανικής πολιτικής σκηνής καθ’ όλη τη δημοκρατική ιστορία της χώρας. Οι Σοσιαλιστές, ωστόσο, έχουν καταστήσει ξεκάθαρη την απροθυμία τους να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχηματισμό, υπογραμμίζοντας τη σχέση του ΡΡ με διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.
Η εναλλακτική επιλογή για τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος είναι να αντιμετωπίσει την αρνητική ψήφο του PSOE κατά της κυβέρνησής του στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο να εξασφαλίσει την αποχή του κόμματος, ώστε να μπορέσει ο Ραχόι να αναλάβει ξανά την πρωθυπουργία. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει να καλέσει τον Σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσες στο τραπέζι των συνομιλιών, ώστε να συζητήσουν για τις προθέσεις του.
Το κακό αποτέλεσμα των κεντρώων Ciudadanos, που έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει να καλύψουν το χάσμα που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα, δεν επιτρέπει στο Λαϊκό Κόμμα να ελπίζει σε μία προσοδοφόρο συνεργασία. Το κόμμα κατέλαβε 32 έδρες, ενώ τον Δεκέμβριο είχε αγγίξει τις 40. Ακόμα και εάν ο Ραχόι εξασφάλιζε την υποστήριξη και μικρότερων πολιτικών σχηματισμών, όπως το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), το σύνολο των εδρών των τριών κομμάτων δεν θα αρκούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, για τον οποίο απαιτούνται 176 έδρες.
Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις του αρχηγού του Κεντροδεξιού κόμματος με τον ηγέτη των Βάσκων, Iνιγκο Ουρκουλού, καθιστούν μία τέτοια συμφωνία απίθανη. Ο πρόεδρος του PNV Αντονι Ορτουζάρ έχει, όμως, ανακοινώσει ότι επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι με το Λαϊκό Κόμμα. Ο Ραχόι, επίσης, έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνομιλίας με τη συμμαχία του Podemos, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν ριζοσπάστες και ακραίους.
Πριν εισέλθει την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση του Brexit στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι ζήτησε τη διατήρηση της ψυχραιμίας γύρω από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας το δικαίωμά του να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας. Παράλληλα, διέψευσε τους «άτοπους» ισχυρισμούς ότι η χώρα οδεύει προς μία τρίτη εκλογική διαδικασία, ενώ δήλωσε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τη «στενομυαλιά» ορισμένων, φωτογραφίζοντας τους Σοσιαλιστές του Σάντσες.
Facebook Comments