H Qandeel Baloch έγινε διάσημη ως μοντέλο, ηθοποιός και social media περσόνα που όμως προκαλούσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις καθώς ήταν Πακιστανή και οι συντηρητικοί εξοργίζονταν με το lifestyle που προωθούσε, ήταν δημοφιλής στους νέους για τον τρόπο που εναντιωνόταν στα ταμπού, κάτι που όμως της κόστισε τη ζωή από τα χέρια του ίδιου της του αδελφού. Βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της κοντά στο Μουλτάν την Παρασκευή το βράδυ. Η Qandeel Baloch ήταν 26 ετών και το πραγματικό της όνομα ήταν Φόζια Αζίμ.

.  

“Η αστυνομία συνέλαβε το βράδυ του Σαββάτου τον Μουχάμαντ Ουάσιμ, για τον φόνο της αδελφής του”, δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Αζάρ Ακράμ. “Ο Ουάσιμ ομολόγησε το έγκλημά του, δηλώνοντας ότι σκότωσε την αδελφή του για λόγους τιμής, έπειτα από πρόσφατα σκανδαλώδη βίντεο που αναρτήθηκαν στο Facebook”, πρόσθεσε ο αστυνομικός. Ο Ουάσιμ αφηγήθηκε στους αστυνομικούς πώς νάρκωσε την αδελφή του πριν την στραγγαλίσει.

Η Baloch εμφανιζόταν στα social media και στους χιλιάδες followers που είχε, πάντα προσεκτικά χτενισμένη και μακιγιαρισμένη, σε προκλητικές πόζες, που μερικές φορές θεωρούνταν σκανδαλώδεις από τους πιο συντηρητικούς συμπατριώτες της. Οι επικριτές την κατηγορούσαν και την προσέβαλαν στο ίντερνετ, όμως άλλοι την θαύμαζαν για την ελευθερία και το θάρρος της να εκφράζεται ελεύθερα, στάση ασυνήθιστη για γυναίκα σε μια πολύ πατριαρχική κοινωνία. Η 26χρονη είχε συζητηθεί πολύ στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, όταν ανήρτησε φωτογραφία της με κατακόκκινο φόρεμα με ντεκολτέ, αψηφώντας ανοικτά την έκκληση του πακιστανού προέδρου που ζήτησε από τους νέους να γυρίσουν την πλάτη σ αυτή τη “δυτική” γιορτή. Πιο πρόσφατα είχε ποζάρει με έναν σημαντικό θρησκευτικό αξιωματούχο, τον οποίο γελοιοποίησε κάνοντας νάζια και φορώντας τον σκούφο του από αστρακάν. Ο μουφτής στη συνέχεια παύθηκε από μια θρησκευτική επιτροπή.  

    

Η αστυνομία άνοιξε την έρευνα έπειτα από μήνυση του πατέρα της, ο οποίος κατηγόρησε τον γιο του ότι την σκότωσε “επειδή ήθελε να σταματήσει η αδελφή του την ενασχόλησή της με τη σόουμπιζ”. Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας προκάλεσε αντιδράσεις στο Πακιστάν, όπου εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο από συγγενείς τους με πρόσχημα ότι προσέβαλαν την οικογενειακή “τιμή”. Μια αμφιλεγόμενη διάταξη του ισλαμικού δικαίου που ισχύει στο Πακιστάν, προβλέπει πως οι άνδρες που σκοτώνουν γυναίκες της οικογένειάς τους μπορούν να αποφύγουν την καταδίκη αν οι συγγενείς τους “συγχωρήσουν” με αντάλλαγμα την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης. 

Facebook Comments