«Νέο Σύνταγμα», «Νέα Ελλάδα», «Νέα Μεταπολίτευση» ήταν τα κεντρικά συνθήματα στην ομιλία του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση.  Στην αρχή της ομιλίες του είπε χαρακτηριστικά: «42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης αλλά και ένα κράτος με παθογένειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο Βασίλης Λεβέντης παρευρέθη.

Οι βασικές συνταγματικές αλλαγές στις οποίες γενικόλογα αναφέρθηκε ως επί το πλείστον αφορούσαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος εάν δε συγκεντρώνει 200 ψήφους από τους βουλευτές τότε θα εκλέγεται από το λαό, την υποχρεωτική πλέον ιδιότητα του βουλευτή για να γίνει κάποιος πρωθυπουργός, το δημόσιο έλεγχο στο ρεύμα και το νερό, τη συγκέντρωση 500.000 υπογραφών οι οποίες θα καθιστούν υποχρεωτική τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Για τις προαναφερθείσες αλλαγές πιθανώς θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Ο στόχος είναι την Άνοιξη του 2017 η Οργανωτική Επιτροπή να συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα κόμματα.

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα:

 «Η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης» και «όχι της κατίσχυσής της, όπως ισχυρίζεται σήμερα ο παλιό πολιτικό σύστημα, σε αγαστή συνεργασία και συμμαχία με την τεχνοκρατική ελίτ.»

«Το ζητούμενο σήμερα για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.»
«Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να τελειώνουμε με το παλιό, με αυτά που μας έφτασαν ως εδώ. Να αλλάξουμε αυτό το κράτος.»
«Να τελειώνουμε με το παλιό»

«Από εδώ, το ναό της Δημοκρατίας, σας καλώ όλες και όλους σε έναν ευρύ διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση. Για το Σύνταγμα που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα του 2021.»

«Στη πραγματικότητα, σήμερα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της δημοκρατίας.Από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα. Για πρώτη φορά. Να αποφασίσουμε, όλοι μαζί ποια Ελλάδα θέλουμε».

«Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση οργανωτικής επιτροπής για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα.»

«Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.»
«Μέσα από την δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε δεύτερη φάση τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση θέλουμε να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια.»

Το πρώτο μέτρο των προτάσεων αποτελεί η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Επίσης, πρότεινε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής ενώ ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Άρχοντα, προτείνοντας μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα με λαϊκή πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα πρότεινε ακόμη τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα κάνοντας αναφορά στην υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, πλην των υπηρεσιακών, πρέπει να είναι εν ενεργεία βουλευτής. Για τους βουλευτές είπε ότι «είναι αναγκαίο να καταργηθεί το ακατανόητο προνόμιο της ασυλίας» και τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας «να αντιμετωπίζονται ποινικά όπως κάθε πολίτης» και για τους υπουργούς ότι «είναι ανάγκη να τροποποιηθεί ριζικά η διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των υπουργών». Και πρότεινε η θητεία των βουλευτών να μην ξεπερνά τις δύο θητείες ή αλλιώς τα οκτώ έτη.

Όσον αφορά τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας επέλεξε να μην τολμήσει και ουσιαστικά να αμβλύνει τις θέσεις του αοριστολογώντας και λέγοντας : «Είναι ώριμο το αίτημα για τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας».

Σχετικά με το νερό και το ρεύμα είπε: «Το Σύνταγμα πρέπει να εγγυάται ότι τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.»

Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε τις προτάσεις μας. Αλλά για να ανοίξουμε έναν πολύ ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους πολίτες. Καλούμε τους ενεργούς πολίτες, τις νέες και τους νέους, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα».

Facebook Comments