Η Deutsche Bank δεν είναι Lehman
Ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του στρες τεστ ευρωπαϊκών τραπεζών την Παρασκευή άδηλο παραμένει το μέλλον της Deutsche Bank
Ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του στρες τεστ ευρωπαϊκών τραπεζών την Παρασκευή άδηλο παραμένει το μέλλον της Deutsche Bank
Η Deutsche Bank, η κορυφαία γερμανική τράπεζα, δεν λέει να φύγει από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: Απώλειες ρεκόρ το 2015, η τιμή της μετοχής στο ναδίρ, το 25% των υποκαταστημάτων με λουκέτο, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες για ενδεχόμενο διαχωρισμό της. Η τράπεζα είναι περισσότερο ζόμπι παρά πρωταθλητής, έγραφε πρόσφατα το περιοδικό The Economist.
Σαν να μην έφθανε αυτό, το ΔΝΤ έκρινε τον Ιούνιο την Deutsche Bank ως την πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, επειδή συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη στους συστημικούς κινδύνους. Ακόμα περισσότερο και από την HSBC. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χέλμιχ, καθηγητή Διαχείρισης Ρίσκου στη σχολή Franfurt School of Finance «είναι δύσκολο να πει κανείς αν η Deutsche Bank είναι πιο επικίνδυνη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, η HSBC, η Morgan Stanley ή η Barclays. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα διαθέτει με 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια από τους ανταγωνιστές της τότε προσεγγίζουμε πολύ την εκτίμηση του ΔΝΤ».
Θα περάσει το τεστ αντοχής της EBA
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν την Deutsche Bank ακόμα και με την επενδυτική τράπεζα Lehman Bros, που κατάρρευσε το 2008 συμπαρασύροντας τη διεθνή οικονομία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται η συσσώρευση μεγάλου αριθμού παραγώγων από την γερμανική τράπεζα. Παράγωγα είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα, με τα οποία, για παράδειγμα, εξαγωγείς διασφαλίζονται από συναλλαγματικές διακυμάνσεις ή επενδυτές προστατεύονται από αυξομειώσεις επιτοκίων. Υπάρχουν ωστόσο και παράγωγα, που «στοιχηματίζουν» σε συγκεκριμένα γεγονότα και δεν έχουν σχέση με την οικονομία.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Deutsche Bank δεν πέρασε, για δεύτερη φορά, το τεστ αντοχής στις ΗΠΑ είναι ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια. Στο αντίστοιχο τεστ της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (EBA) στις 29 Ιουλίου η κορυφαία γερμανική τράπεζα θα περάσει επειδή το τεστ γίνεται με διαφορετικό τρόπο, εκτιμά ο βρετανός αναλυτής Κρίστοφερ Γουίλερ: «Το τεστ αντοχής της EBA θα μας γεμίσει με ετερόκλητα στοιχεία και αριθμούς που εν τέλει κανείς δεν κατανοεί. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η Ιταλία διαχειρίζεται διαφορετικά από την Γερμανία τα κόκκινα δάνεια. Το τεστ στις ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρο τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα».
Ο Βρετανός αναλυτής εμφανίζεται ωστόσο πεπεισμένος ότι η Deutsche Bank είναι σε θέση να ξεπεράσει με τις δικές της δυνάμεις την κρίση. Αν χρειαστεί μάλιστα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, εκτιμά ο Κρίστοφερ Γουίλερ. Ακόμα όμως και στην απίθανη περίπτωση που τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργήσει, ο αναλυτής θεωρεί ότι το γερμανικό δημόσιο «θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την τράπεζα να λύσει τα προβλήματά της».
Facebook Comments