Ο γαλλοϊσπανικός πόλεμος του κρασιού
Τα «σταφύλια της οργής» για τους Γάλλους είναι ισπανικά! Γάλλοι οινοπαραγωγοί αντιτίθενται με έντονο τρόπο στις φθηνές εισαγωγές από τη Ισπανία
Τα «σταφύλια της οργής» για τους Γάλλους είναι ισπανικά! Γάλλοι οινοπαραγωγοί αντιτίθενται με έντονο τρόπο στις φθηνές εισαγωγές από τη Ισπανία
Το θέαμα που αντίκρισαν πριν από λίγες μέρες οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης Σετ στην επαρχία Λανγκντόκ – Ρουσιγιόν κοντά στα σύνορα με την Ισπανία θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βγει από ταινία. Περίπου 50.000 τόνοι ερυθρού ισπανικού οίνου χύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πόλης μετά από διαρροή που προκλήθηκε σε πέντε φορτηγά –τάνκερ μεγάλου γάλλου μεσάζοντα, προκαλώντας χωρίς υπερβολή μια πρωτοφανή πλημμύρα κρασιού. Πίσω από αυτή την στοχευμένη ενέργεια, που κατά την ισπανική εκδοχή αποτελεί σαμποτάζ, κρύβεται μια ακτιβιστική ομάδα οινοπαραγωγών της περιοχής, γνωστή με το όνομα Comité Régionale dAction Viticole (CRAV), η οποία ανέλαβε δίχως περιστροφές την ευθύνη για την ενέργεια αυτή.
Kατά της «ισπανοποίησης» του γαλλικού κρασιού
Στόχος της CRAV ήταν, όπως ανέφερε το γαλλικό κανάλι France 3, να αντιταχθεί με έναν συμβολικό τρόπο στην «ισπανοποίηση» του κρασιού που κυκλοφορεί στην γαλλική αγορά. Όπως ανέφεραν οι γάλλοι οινοπαραγωγοί της περιοχής Λανγκντόκ – Ρουσιγιόν, η οποία σημειωτέον παράγει σπουδαία κόκκινα κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, τα τελευταία χρόνια οι μαζικές εισαγωγές φθηνού κόκκινου κρασιού κυρίως από την Ισπανία – καθώς και από τη Χιλή και την Αργεντινή- έχουν καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην γαλλική οινοπαραγωγή, με τα κελάρια πολλών τοπικών παραγωγών να είναι ακόμη γεμάτα με μεγάλες ποσότητες κρασιού που δεν μπορεί να πουληθεί. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την παραγωγή μας υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε χαρακτηριστικά στη γαλλική τηλεόραση οινοπαραγωγός που συμμετείχε στην επίμαχη δράση, η οποία βέβαια δεν είναι η πρώτη. Πριν από μήνες κι άλλοι οινοπαραγωγοί είχαν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες σαμποτάροντας ισπανικά κρασιά, χύνοντάς τα σε μεγάλους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους. Στην πραγματικότητα τα βέλη της Γαλλίας στρέφονται κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, στον οποίο επιδίδονται ολοένα περισσότεροι ισπανοί οινοπαραγωγοί, μειώνοντας συνεχώς την τιμή του κρασιού προκειμένου να επικρατήσουν μονοπωλιακά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η όλη ιστορία μάλιστα έχει ξεπεράσει το επίπεδο μιας τοπικής, εμπορικής διαμάχης και έχει λάβει πολιτική έως και διπλωματική διάσταση, με τον ισπανό πρέσβη στο Παρίσι να προβαίνει σε δήλωση «περί κατάφωρης παραβίασης θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, όπως της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ.
Βαθύτερο πρόβλημα της γαλλικής οικονομίας
Γεγονός είναι πάντως, όπως επισημαίνουν γάλλοι οινοπαραγωγοί, ότι ο όγκος των εισαγωγών ισπανικού κρασιού αυξήθηκε από 2 σε 7,2 εκατομ. εκατόλιτρα μέσα στο 2015, με την τιμή ανά εκατόλιτρο να ανέρχεται σε μόλις 32 ευρώ. Την τιμή αυτή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι γάλλοι παραγωγοί, δεδομένου ότι στη χώρα η παραγωγή ενός εκατόλιτρου κοστίζει τα διπλάσια. Στο μεταξύ οι ακτιβιστές παραγωγοί στην περιοχή Λανγκντοκ-Ρουσιγιόν καταγγέλλουν επίσης και άλλες αθέμιτες πρακτικές, αυτή τη φορά γάλλων συναδέλφων τους, οι οποίοι προκειμένου να ισοσκελίσουν τις απώλειες, προβαίνουν στην ανάμειξη φθηνού ισπανικού κρασιού με την ντόπια παραγωγή.
Όμως ο «πόλεμος του κρασιού» δεν είναι το μόνο μελανό σημείο στις διμερείς σχέσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Αντίστοιχες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εντός της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς παρατηρούνται και σε άλλα προϊόντα όπως τα λαχανικά, το γάλα, το βοδινό κρέας και τα αυγά. Και όχι μόνο εξ Ισπανίας. Στις αρχές Ιουλίου γάλλοι αγρότες είχαν μπλοκάρει με τρακτέρ τη μεγάλη γέφυρα του Ρήνου στα γαλλογερμανικά σύνορα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φθηνές εισαγωγές γερμανικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Facebook Comments