«Η αδελφότητα των αυταρχικών»
Η σημερινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στον γερμανόφωνο τύπο
Η σημερινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στον γερμανόφωνο τύπο
«Η αδελφότητα των αυταρχικών» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου, που αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αγ.Πετρούπολη. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (του Ιουλίου).
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας, καθώς και της παρανοϊκής και αντιδυτικής κοσμοθεώρησης του Ερντογάν, η οποία γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, όσο εκείνος παραμένει στην εξουσία». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «όσο πιο νευρική αντίδραση επιδεικνύει η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολα θα πιστεύουν οι αυταρχικοί ηγέτες τύπου Ερντογάν ή Πούτιν, ότι θα μπορούν να την εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους. Γι αυτό η Δύση θα έπρεπε να αφήσει τις υστερίες και να αντιδράσει με μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία απέναντι σε έναν Ερντογάν, ο οποίος εμφανώς τελεί υπό σύγχυση».
«Απομάκρυνση από τη Δύση» βλέπει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην επίσκεψη φιλίας του Ερντογάν, την οποία σχολιάζει ως εξής στο θέμα της ημέρας: «Η επίσκεψη στην Αγ.Πετρούπολη, η πρώτη μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, δεν θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερο συμβολισμό. Ο Ερντογάν δεν επισκέπτεται έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή την έδρα της συμμαχίας, στην οποία αν μη τι άλλο η Τουρκία συμμετέχει από το 1952. Πηγαίνει σε μία υπερδύναμη, με την οποία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης, μετά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας». Από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου εστιάζει στην προσωπική σχέση των δύο ηγετών. «Η τουρκική γονυκλισία του Ιουλίου και η σημερινή επίθεση φιλίας στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ποιος έχει σήμερα το πάνω χέρι: ο Πούτιν. Για μία ακόμη φορά ο ηγέτης του Κρεμλίνου την έχει σκαπουλάρει: μετά από την Αίγυπτο και τα όποια υπολείμματα της Συρίας έρχεται τώρα και η Τουρκία να αναζητήσει την προσέγγιση με τη Μόσχα. Ακόμη και το Ισραήλ, αλλά και η Τεχεράνη βλέπουν το Κρεμλίνο ως έναν εν δυνάμει εταίρο. Η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο».
Περισσότερες απελάσεις στη Γερμανία
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδαςFrankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι το 2016 έχουν αυξηθεί οι απελάσεις αλλοδαπών, τους οποίους οι αρχές σταματούν στα γερμανικά σύνορα. Πρόκειται για μία συνέπεια της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στην ομοσπονδιακή Βουλή. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2016 οι αρμόδιες αρχές σταμάτησαν στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο 13.324 ανθρώπους, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Μιλώντας στην εφημερίδα Osnabrücker Zeitung, η εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γιέπκε ασκεί έντονη κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι είναι «ανεύθυνο» να επιστρέφουν άνθρωποι στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν.
Οι γερμανικές αρχές υπόσχονται ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν επεξεργαστεί άλλες 500.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου. Για τους ενδιαφερόμενους αυτό δεν είναι καλή είδηση, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Pro Asyl Μπερντ Μέσοβιτς με άρθρο του στην Frankfurter Rundschau. Όπως επισημαίνει «πληθαίνουν οι διοικητικές αποφάσεις που κρίνουν ʻεμφανώς αβάσιμηʼ μία αίτηση. Σύμφωνα με τον νόμο αυτός είναι ο κανόνας για τους αιτούντες άσυλο που προέρχονται από ʻασφαλείς τρίτες χώρεςʼ. Ωστόσο στις υπόλοιπες περιπτώσεις αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να εξάγεται με φειδώ. Η λογική της (αρμόδιας) ομοσπονδιακής υπηρεσίας είναι ότι πρέπει να τελειώνουν με κάθε τρόπο οι αιτήσεις που έχουν απομείνει. Από κει και πέρα, σκέφτονται προφανώς οι αρμόδιοι, ας έρθουν τα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα».
Facebook Comments