Eurobank: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και οικονομικά υγιής η Postbank
Eurobank: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και οικονομικά υγιής η Postbank
Eurobank: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και οικονομικά υγιής η Postbank
Τα αποτελέσματα της εξέτασης της ποιότητας χαρτοφυλακίου (Asset Quality Reiview-AQR) που διενεργήθηκε για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας ανέδειξαν την Postbank, θυγατρική της Eurobank, ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και οικονομικά υγιή οργανισμό.
Η εξέταση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και τα δεδομένα άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (Stress Test-ST) που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB), δείχνουν ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης CET1 (Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1) είναι 19,7%.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εξέταση της ποιότητας χαρτοφυλακίου διενεργήθηκε με βάσει τα στοιχεία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια εξετάστηκε για την περίοδο 2016-2018 και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο. Για την επιτυχία στα stress tests ο δείκτης CET1 καθορίστηκε τουλάχιστον στο 8% στο βασικό σενάριο και στο 5,5% στο δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του 2018.
“Τα εξαιρετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη πορεία και αποτελούν σημαντική επιβράβευση για την Postbank. Είμαι βέβαιος ότι η Postbank θα εξακολουθεί να είναι οικονομικά υγιής, κερδοφόρα και επιτυχημένη έτσι ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας. Ευχαριστούμε τις Αρχές της χώρας για την εξαιρετική συνεργασία. Ευχαριστούμε το προσωπικό και τις οικογένειές τους για την αφοσίωση και την στήριξή που επιδεικνύουν. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους πελάτες μας για την συνεργασία τους”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Postbank.
“Όντας μέλος ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου, ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για τα stress tests, δεδομένου ότι πέρυσι συμμετείχαμε επιτυχώς στα αντίστοιχα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με εξίσου θετικά αποτελέσματα. Είμαι ευτυχής που τα αποτελέσματα των AQR που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας είναι θετικά όχι μόνο για την Τράπεζά μας αλλά και για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, που για άλλη μια φορά απέδειξε τη σταθερότητά του και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του κόσμου τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στον εποπτικό μηχανισμό” δήλωσε η κα Petia Dimitrova, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Postbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης τραπεζών στη Βουλγαρία.
“Η Postbank δεσμεύεται στη μακρόχρονη στρατηγική επιλογή της να είναι υπεύθυνος, αποτελεσματικός, καινοτόμος και πελατοκεντρικός οικονομικός οργανισμός. Θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Βουλγαρικής οικονομίας, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και διατηρώντας τη σημαντική της θέση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας” πρόσθεσε η κα Dimitrova.
H Postbank ξεκίνησε τη δοκιμασία του AQR από ισχυρή θέση, καθώς διέθετε:
-Δείκτη Κεφαλαιακής επάρκειας 24,73% και CET1 (Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1) 22,17% κατά τον Δεκέμβριο του 2015, που αντιστοιχούν σε 771,939.000 BGN για το δείκτη CET1 με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 861,046.000BGN.
-Δείκτη ρευστότητας 31,76%
Τον Μάρτιο του 2016 με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου των δραστηριοτήτων του καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank, η Postbank, αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 107,6 εκατ BGN. Στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016 αποφασίστηκε η κεφαλαιοποίηση του κέρδους του 2015 ύψους 84,1 εκατ BGN. Έτσι, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 25,5%.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ BGN, σημειώνοντας αύξηση 16% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Ο συνδυασμός της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης, της υψηλής ρευστότητας και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της εξέτασης της ποιότητας χαρτοφυλακίου και των stress tests θα επιτρέψουν στην Postbank να ενισχύσει τις προοπτικές σταθερής ανάπτυξης και στα επόμενα χρόνια.
Facebook Comments