Μπάιντεν: Χρειαζόμαστε στοιχεία για την έκδοση του Γκιουλέν
Μπάιντεν: Χρειαζόμαστε στοιχεία για την έκδοση του Γκιουλέν
Μπάιντεν: Χρειαζόμαστε στοιχεία για την έκδοση του Γκιουλέν
Η έκδοση ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο συριακός εμφύλιος και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που έχουν ψυχραθεί απότομα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ στην Άγκυρα.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, κ. Μπάιντεν, ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το πραξικόπημα, σημείωσε ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα συνεργάζονται σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων στο ζήτημα Γκιουλέν.
Επανέλαβε όμως ξεκάθαρα την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι καμία έκδοση δεν είναι δυνατή εάν η Τουρκία δεν παράσχει επαρκή στοιχεία.
«Δεν έχουμε συμφέρον να προστατεύσουμε οποιοδήποτε που έχει βλάψει έμναν σύμμαχό μας. Όμως πρέπει να τηρήσουμε το νομικό στάνταρ που απαιτεί η νομοθεσία μας», επισήμανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.
Στο μέτωπο του συριακού εμφυλίου, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις κουρδικές συριακές δυνάμεις σε περίπτωση που περάσουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
Η δέσμευση του αμερικανού αντιπροέδρου αποσκοπεί στο κατευνάσει τις ανησυχίες της Άγκυρας ότι οι κούρδοι αντάρτες, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν δικό τους κράτος δίπλα στα τουρκικά σύνορα, αναζωπυρώνοντας έτσι το κουρδικό αυτονομιστικό αντάρτικο μέσα στην Τουρκία.
Ο κ. Γιλντιρίμ στις δικές του δηλώσεις αποσαφήνισε εκ νέου ότι η Τουρκία δεν δέχεται σε καμία περίπτωση τη σύσταση οποιοδήποτε κουρδικού «σχηματισμού» νότια των συνόρων της.
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν πληγεί βαθιά μετά το πραξικόπημα από τους ισχυρισμούς τούρκων αξιωματούχων και φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης για αμερικανικό δάκτυλο, κάτι που ο κ. Μπάιντεν απέρριψε κατηγορηματικά, με σκληρή γλώσσα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία πρότερη γνώση για αυτό που συνέβη στις 15 Ιουλίου […] Ο αμερικανικός λαός σε καμία περίπτωση δεν θα υποστήριζε οτιδήποτε που να μοιάζει έστω και ελάχιστα τις δειλές και προδοτικές ενέργειες μελών του στρατού σας», επισήμανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.
Ο κ. Γιλντιρίμ δεν εξέφρασε ένσταση στις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.
Επί τάπητος τέθηκε επίσης και το Κυπριακό, με τον κ. Μπάιντεν να εκφράζει εκ νέου την ελπίδα για συμφωνία μέσα στο τρέχον έτος.
Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός έριξε ουσιαστικά τις ευθύνες για τυχόν ναυάγιο της διαπραγμάτευσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας με νόημα ότι δεν πρέπει να «χαθεί αυτή η ευκαιρία», όπως έγινε με το Σχέδιο Ανάν.
Facebook Comments