Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με βάση την αποτίμησή του. Το τρέχον P/E είναι στο 25,09 όταν ο ιστορικός μέσος όρος είναι στο 15,61, ο δείκτης SHiller P/E είναι στο 26,93 όταν ο ιστορικός μέσος όρος είναι 16,69 και ο τρέχον δείκτης price-to-sales είναι στο 1,92 όταν ιστορικός μέσος όρος είναι στο 1,48. Προκειμένου ο S&P 500 να επιστρέψει στο μέσο όρο, θα πρέπει να διορθώσει μεταξύ 23% και 38%, ανάλογα με το ποιο δείκτη χρησιμοποιούμε για να τον αποτιμήσουμε. 

Όπως έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν, υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι οι μετοχές θα οδηγηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, επειδή η μερισματική απόδοση του S&P 500 (2,04%) παραμένει υψηλότερη από την απόδοση των αμερικανικών treasuries (1,60%). Αν και για αυτό υπάρχουν αμφιβολίες, είναι σημαντικό να προσθέσουμε μια ακόμα οπτική γωνία. Ο δείκτης μερισματικής απόδοσης (το ποσοστό των κερδών που μοιράζεται ως μέρισμα) είναι ο υψηλότερος από το 2009. Ως εκ τούτου, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο οι εταιρίες θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη μερισματική τους απόδοση σε τόσο υψηλά επίπεδα. 

Μια ακόμα ένδειξη έχουμε και από το δείκτη του margin debt. Όσο ο δείκτης ανεβαίνει τόσο περισσότερο επενδύουν οι traders και τόσο αυξάνεται η έκθεσή τους στην αγορά. Η τελευταία άνοδος, δεν έχει ακολουθήσει με νέο υψηλό για το δείκτη και αν αυτός κινηθεί και πάλι πτωτικά, μια διόρθωση θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

05 09 16 margin

 

Facebook Comments