Η «καυτή πατάτα» των αλλαγών στα εργασιακά
Σε δύο άξονες θα στηριχθεί η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης στο δύσκολο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων
Σε δύο άξονες θα στηριχθεί η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης στο δύσκολο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων
Σε δύο άξονες θα στηριχθεί η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης στο δύσκολο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που μαζί με την αναδιάρθρωση της πρόνοιας αναμένεται να αποτελέσουν τα… αιχμηρότερα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά, και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει επιλέξει τη στοχοποίηση του ΔΝΤ ως τον βασικό αντίπαλο στη επιδίωξή της να επαναφέρει στην Ελλάδα την «ευρωπαϊκή νομιμότητα» στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας.
Καθώς βέβαια οι ανατροπές ενδέχεται να προκαλέσουν έντονες αναταράξεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ακουμπώντας ευαίσθητες ισορροπίες και στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει έτοιμο και το «εσωτερικό» αφήγημα, το χτύπημα στον «εργατοπατερισμό» που χαρακτηρίζει τη συνδικαλιστική δράση των τελευταίων 10ετιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικό ρόλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει το πόρισμα τη Eπιτροπής Eμπειρογνωμόνων, το οποίο τελικά θα είναι έτοιμο προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών ανανέωσαν το ραντεβού τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις 17 Οκτωβρίου, αφού κατά τη σύντομη παραμονή τους στην Αθήνα επαναδιατύπωσαν την πρόθεσή τους το πόρισμα της επιτροπής να αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης.
Η… απομόνωση
Καθώς μάλιστα ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που διαπραγματεύονται οι εμπειρογνώμονες είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος προσπάθησε, κατά την πρώτη διερευνητική συνάντησή του με τους θεσμούς, να το απομονώσει από την ατζέντα, με δεδομένο ότι εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Εφόσον οι δανειστές δεχθούν να μην συζητηθεί, η ελληνική πλευρά θα «πετάξει» από πάνω της μια πραγματικά «καυτή πατάτα» εμφανιζόμενη να σέβεται τη Δικαιοσύνη, όταν αυτή αποφανθεί.
Στον αντίποδα, θα επιδιώξει να εντάξει στην ατζέντα και θέματα για τα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιθυμούν να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, σε σχέση με τα όσα έχουν ψηφιστεί κατά την εφαρμογή των δύο προηγούμενων μνημονίων, όπως είναι η αύξηση του χρόνου μετενέργειας των συμβάσεων, η κατάργηση των ενώσεων προσώπων, η επαναφορά της επεκτασιμότητας και κυρίως η υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Στις προτάσεις της κυβέρνησης «κουμπώνει» και η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων προς τους θεσμούς και την Επιτροπή Σοφών, με αιχμή το αίτημά τους για προσδιορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως το ΔΝΤ, έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους, ζητώντας την υιοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος επιδιώκει να απομονώσει τις «φιλελεύθερες φωνές» και να πετύχει τη στήριξη του ευρωπαϊκού σκέλους των πιστωτών, ελπίζοντας σε αύξηση των φωνών που θέλουν την Ε.Ε. σε τροχιά αναζήτησης ενός πιο κοινωνικού προφίλ.
Παράλληλα, βέβαια, εμφανίζεται διατεθειμένος να συναινέσει σε τρεις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, οι οποίες αφορούν τις άδειες των συνδικαλιστών, τον τρόπο απόλυσής τους, αλλά και τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ηδη, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν τεθεί τα συγκεκριμένα θέματα και έχουν διαμορφωθεί κυρίαρχες τάσεις τόσο σχετικά με την κάλυψη της αμοιβής των συνδικαλιστών για το διάστημα απουσίας τους από τον χώρο εργασίας –όχι από την επιχείρηση αλλά από κάποιον οργανισμό (πιθανότατα τον ΟΑΕΔ ή το ίδιο το σωματείο- ομοσπονδία), όσο και με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ορίου στον αριθμό των ημερών που επιτρέπεται να απουσιάζουν από την εργασίας τους.
Facebook Comments