Διχασμένοι οι Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις
Διχασμένοι οι Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις
Διχασμένοι οι Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις
Οι υπάλληλοι στους δήμους αντιδρούν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση κεφαλαίων από το πακέτο διάσωσης της χώρας.
Η Αθήνα έχει δεσμευθεί να θέσει έως τον Σεπτέμβριο σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους, ανάμεσά τους δασκάλους, σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς. Οι υπάλληλοι αυτοί θα τοποθετούνται σε νέες θέσεις εντός οκταμήνου διαφορετικά θα απολύονται.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Επενδυτής, το 47% των Ελλήνων τίθεται υπέρ της συρρίκνωσης του δημοσίου. Ωστόσο, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις.
“Η ιερή αγελάδα της χώρας βρίσκεται πάνω στο πάγκο του χασάπη. Όμως ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προχωράμε χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο κάτω από το βάρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της και των ελέγχων που υφίσταται”, ανέφερε ο επικεφαλής της Metron Analysis Στράτος Φαναράς στην εφημερίδα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα υπεραμύνθηκε των περικοπών, λέγοντας ότι είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
“Τι προτιμάτε; Να έχετε σχολικούς φύλακες που να μην κάνουν τίποτα ουσιαστικό… ή να βρίσκετε στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλευτές να σας φροντίσουν;”, είπε ο Σαμαράς.
“Αντιλαμβάνομαι ότι τα μέτρα αληθινής εξυγίανσης είναι δυσάρεστα για κάποιους. Αλλά εμένα προτεραιότητά μου είναι οι 1,5 εκατ. άνεργοι – για τους οποίους δεν έκλαψε κανείς”, είπε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στην επιβολή νέων περικοπών. “Το αποκλείω (να αναγκαστούμε να λάβουμε νέα μέτρα)”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της οικονομίας, ενώ το 57% τις θεωρεί απλά πολιτικές που πλήττουν τους χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.
Περίπου το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κρίση επιδεινώνεται και το 66% πιστεύει ότι το 2014 θα είναι χειρότερο. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων -70%- είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Σε επίπεδο κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία θα συγκέντρωνε ποσοστό 29,1% εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, και 28,7% ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από το προηγούμενο γκάλοπ της Metron τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ θα συγκέντρωνε 7,8% και η ΔΗΜΑΡ 3,2%.
Facebook Comments