Σε λύση για το ελληνικό χρέος που θα διασφαλίζει την «πλήρη συμμετοχή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά παράλληλα θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, ουσιαστικά προκρίνοντας έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο αίτημα του ΔΝΤ για άμεση κατάρτιση βαθιών παρεμβάσεων για το χρέος και τη θέση των ευρωπαίων εταίρων ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, και μόνο εάν χρειαστεί.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Κερέ σημείωσε πως η ρύθμιση για το χρέος θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα πριν τη λήξη του Μνημονίου, τον Ιούλιο του 2018.

Στρέφοντας το βλέμμα στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι «προϋπόθεση-κλειδί» για τη σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας στην οικονομία και την επίτευξη σταθερής ανάπτυξης.

Όπως είπε, τον Ιούνιο τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν το 49% όλων των πιστώσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες, ήτοι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πίσω από την Κύπρο.

Ο κ. Κερέ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν γρήγορα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή πρώτον την κατάρτιση του πλαισίου για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών και δεύτερον τη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού πτωχευτικού κώδικα.

Τόνισε ακόμα πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ενισχύσουν τη δυνατότητα των δικαστηρίων για ταχεία εκδίκαση δανείων.

Facebook Comments