Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης είχε «τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας» και η κυβέρνηση τα κατάφερε χωρίς πρόσθετα μέτρα για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, για τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ήταν επιλογή της Αθήνας το προβλεπόμενο πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές – να έχει δηλαδή την πλειοψηφία των δύσκολων μέτρων ενταγμένα στην πρώτη περίοδο, ώστε στη συνέχεια να προσανατολιστεί στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Για την διευθέτηση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις» και χρειάζεται να παρθούν άμεσα οριστικές αποφάσεις.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Παρέχοντας πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μιντιακό πραξικόπημα», ενορχηστρωμένο από όσους «κάνουν το κράτος πελάτη τους». «Τώρα που βλέπουν μία κυβέρνηση να υλοποιεί όσα υποσχέθηκε, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο που διαθέτουν», είπε.

«Αυτή δεν είναι μία μάχη ενός υπουργού αλλά μιας ολόκληρης παράταξης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ σχολίας ότι όποια και να είναι αυτή θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε και τη δημοσιοποίηση του ονόματος του αντιπροέδρου του ΣτΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά στην προσωπική ζωή ενός δικαστή αλλά την ανάδειξη δικαστών που αφορά το δημόσιο συμφέρον.

«Έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη»
Εκτιμώντας πως η Ελλάδα έχει πλέον «σημαντικούς συμμάχους στην ευρωπαϊκή ηγεσία», ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την πως όσο ήταν στην κυβέρνηση συμμεριζόταν την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την «κυνική» άποψη του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα, πως το κούρεμα θα μειώσει την «επιθυμία για μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στόχος παραμένει, μέσα στην επόμενη πενταετία, μέχρι το 2021, να έχουν καταπολεμηθεί τα συμπτώματα αλλά και οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, μεταξύ των οποίων η φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα βαθύ αριστερό ίχνος στις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 

Facebook Comments