Εκ νέου θέμα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού του 2017 μπήκε στη σημερινή (Δευτέρα) συνάντηση για τα δημοσιονομικά μέτρα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας. Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να ανταλλάξουν πληροφορίες και να μελετήσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Στη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, με το “παράθυρο” λήψης νέων μέτρων να αφήνεται εμμέσως ανοιχτό.

Νωρίτερα αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωνε κατηγορηματικά ότι “δεν ξανανοίγει το θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου“. “H διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα ολοκληρώθηκε το Μάιο” διαβεβαίωνε ερωτηθείς για τις συστάσεις της παγκόσμιας τράπεζας, που πρότεινε τη μείωση του αφορολογήτου στις 5 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες για την προνομιακή πολιτική.

Αυτή την ώρα με τους θεσμούς συναντάται η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου για την κοινωνική πρόνοια και τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

“Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει στην ανάπτυξη, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του 2016, με μέτρα που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Μάριο Ντράγκι, ώστε και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές” δήλωνε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί της αρχής συμφωνία για εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων σημειώθηκε πάντως κατά της χθεσινές διαπραγματεύσεις. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως οι θέσεις των θεσμών είναι “ακραίες”, καθώς επιμένουν πως το προηγούμενο σύστημα των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς είναι “στρεβλό” και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα χαμηλή ανταγωνιστικότητα την ελληνική οικονομία.
 

Facebook Comments