Dijsselbloem για Monte dei Paschi: Πρώτα bail in και μετά κρατική διάσωση
O Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε πως για να υπάρξει κρατική διάσωση της Monte dei Paschi θα πρέπει πρώτα να της επιβληθεί bail in
O Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε πως για να υπάρξει κρατική διάσωση της Monte dei Paschi θα πρέπει πρώτα να της επιβληθεί bail in
O Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε πως για να υπάρξει κρατική διάσωση της Monte dei Paschi θα πρέπει πρώτα να της επιβληθεί bail in. “Αυτοί είναι οι κανόνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Τις δηλώσεις αυτές επικαλείται το Reuters.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Monte Paschi δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της από ιδιώτες επενδυτές και έτσι η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα για την κρατική ενίσχυση της τράπεζας.
Νωρίτερα:
Την κρατική διάσωση της Monte dei Pashi di Siena, τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, ενέκρινε τα ξημερώματα της Παρασκευής η ιταλική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η Ρώμη αποφάσισε τη σύσταση ενός κρατικού ταμείου με «δύναμη πυρός» 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα προσφέρει δημόσιο χρήμα σε όλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν κεφαλαιακές δυσκολίες. Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται με προβληματικά δάνεια ύψους 360 δισεκ. ευρώ και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πιθανά «κανόνια» της ευρωζώνης.
Η Monte dei Paschi έχει ήδη ανακοινώσει πως θα ζητήσει βοήθεια από το νέο ταμείο, λίγες ώρες αφότου παραδέχτηκε ότι απέτυχε στην προσπάθειά της να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 5 δισεκ. ευρώ.
Τα 20 δισεκ. του νέου ταμείου θα προέλθουν από έξοδο της Ιταλίας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ, δηλαδή ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η διάσωση της Monte dei Paschi θα γίνει με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, που σημαίνει ότι ορισμένοι μέτοχοι και ομολογιούχοι θα υποστούν υποχρεωτικό «κούρεμα».
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα προστατεύσει μικρο-ομολογιούχους, με δεδομένο ότι πολλοί ιταλοί πολίτες έχουν επενδύσει αποταμιεύσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους.
Στον αντίποδα, μεγαλύτεροι και θεσμικοί επενδυτές αναμένεται να υποστούν ζημίες ή και υποχρεωτική μετατροπή των τραπεζικών ομολόγων τους σε μετοχές.
Facebook Comments