Ερντογάν: «Όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, επιτίθεται στην Ευρώπη»
Ερντογάν: «Όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, επιτίθεται στην Ευρώπη»
Ερντογάν: «Όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, επιτίθεται στην Ευρώπη»
Οι σχολιαστές επιχειρούν αφενός να διαφωτίσουν τους λόγους που η Τουρκία γίνεται τόσο συχνά στόχος -με τους περισσότερους να τους αποδίδουν και στην πολιτική Ερντογάν- και αφετέρου να αναδείξουν την όποια διασύνδεση με παρόμοιες επιθέσεις στην Ευρώπη.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν είναι μεν η μόνη χώρα που απειλείται από την ισλαμιστική τρομοκρατία. Καμία άλλη όμως δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τόσο μεγάλο βαθμό στο στόχο τρομοκρατών όσο αυτή». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι όσο κι αν ο Ερντογάν διατείνεται ότι οι επιθέσεις σχετίζονται άμεσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, «είναι γεγονός ότι τα χτυπήματα σχετίζονται και με τα όσα συμβαίνουν στην ίδια την Τουρκία, αφού είναι και η συνέπεια της δικής του πολιτικής».
«Όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, επιτίθεται στην Ευρώπη»
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Rheinische Post που υπογραμμίζει ότι «όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την τρομοκρατική απειλή ως πρόσχημα για να καταπνίξει κάθε αντίθετη άποψη στη χώρα, όσο χρησιμοποιεί το φόβο των ανθρώπων για να εδραιώσει έναν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, η μάχη αυτή δεν μπορεί να κερδηθεί».
H Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι θα πρέπει να επιδείξουμε αμέριστη αλληλεγγύη προς τους Τούρκους και να τους παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη διότι «όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, επιτίθεται στην Ευρώπη. Και όποιος σπέρνει τον τρόμο, επιτίθεται εντέλει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να ασκηθεί σαφέστατη κριτική στον Ερντογάν όταν λίγες ώρες πριν αλλά και μετά την επίθεση στην Κων/πολη διευρύνει τη σημασία του όρου της τρομοκρατίας για κάθε είδος αντιπολίτευση προς την κυβέρνησή του, δημιουργώντας ένα κλίμα του φόβου και αποδυναμώνοντας την κοινωνία».
Τι συνδέει Βερολίνο και Κων/πολη;
Επιχειρώντας να αναδείξει τα στοιχεία που συνδέουν την επίθεση στην Κων/πολη με εκείνη στο Βερολίνο η Die Welt υπογραμμίζει ότι για να αντιληφθεί κανείς τι συνδέει τα δύο χτυπήματα «θα πρέπει να ανατρέξει στο κλίμα που επικράτησε στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, όπου η Πρωτοχρονιά υποβαθμίστηκε ως ένα αντιισλαμικό σύμβολο της Δύσης ακόμη κι από φιλοκυβερνητικά μέσα και την ισλαμική θρησκευτική αρχή. Στόχος των επιθέσεων σε Βερολίνο και Κων/πολη ήταν οι γιορτές».
Η Tagesspiegel συμπεραίνει ότι «(…) πολλές από τις δηλώσεις συμπαράστασης ακούγονται τυπικές και χωρίς συναίσθημα. Είναι η Άγκυρα και η Κων/πολη τόσο μακρινές και ξένες στη Γερμανία; Ήταν τα θύματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες πιο κοντά; Ίσως. Παρ όλα αυτά όμως είναι λάθος. Οι τρομοκράτες δεν ξεχωρίζουν. Δεν θέλουν τίποτε άλλο από το να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο, θέλουν να σκοτώσουν. Η εμπάθεια τούς είναι άγνωστη λέξη».
Facebook Comments