Capital Economics: Έρχεται ράλι…για το δολάριο
Το δολάριο έχει υποχωρήσει πρόσφατα εν μέσω εκτιμήσεων ότι η κυβέρνηση Trump θα επιδιώξει να το αποδυναμώσει
Το δολάριο έχει υποχωρήσει πρόσφατα εν μέσω εκτιμήσεων ότι η κυβέρνηση Trump θα επιδιώξει να το αποδυναμώσει
Το δολάριο έχει υποχωρήσει πρόσφατα εν μέσω εκτιμήσεων ότι η κυβέρνηση Trump θα επιδιώξει να το αποδυναμώσει. Πράγματι, ο νέος υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι το νόμισμα είναι “πολύ, πολύ ισχυρό”. Η Capital Economics όμως, σε νέο της note, υπογραμμίζει ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Το αμερικανικό νόμισμα έχει όντως ενισχυθεί πολύ κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ωστόσο, η άνοδός του ακολούθησε μια παρατεταμένη περίοδο σημαντικής υποτίμησης, η οποία ξεκίνησε το 2002-2003. Ως αποτέλεσμα, η αξία του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή από ιστορική σκοπιά. Μάλιστα, τα βασικά νομίσματα όπως το ευρώ, το δολάριο Αυστραλίας, η κορόνα Σουηδία, το κινεζικό γουάν, έχουν ανατιμηθεί λίγο πάνω από τους μέσους όρους τους από τις αρχές της δεκαετίας του 70 όταν το δολάριο έγινε ένα ελεύθερα-κυμαινόμενο (free-floating) νόμισμα.
Οι δείκτες των βασικών νομισμάτων είναι επίσης πολύ χαμηλότεροι από ό, τι ήταν στις κορυφές τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε δεν υπάρχει λόγος για μία κοινή παρέμβαση έτσι ώστε να οδηγήσουν το αμερικάνικο νόμισμα σε υποτίμηση. Όπως εξηγεί η Capital Economics, το χαμηλότερο επίπεδο του δολαρίου σήμερα είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους άλλες χώρες θα είναι πιο διστακτικές από ό, τι ήταν το 1985 για να συμμετάσχουν σε μία συντονισμένη παρέμβαση.
Τεχνικά μιλώντας, το επίπεδο ισορροπίας της εμπορικά σταθμισμένης αξίας του δολαρίου είναι σήμερα χαμηλότερο από ό, τι ήταν πριν από τριάντα χρόνια. Έτσι κι αλλιώς, υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στη σύνθεση του εμπορίου των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες οικονομίες (το βάρος της Κίνας στον ευρύ δείκτη έχει αυξηθεί από λιγότερο από 2% το 1985 σε σχεδόν 22%.)
Θεωρητικά τουλάχιστον, τα νομίσματα των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, μπορεί να αναμένεται να υποτιμηθούν σε πραγματικούς όρους έναντι εκείνων των αναδυόμενων οικονομιών με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών (ο γνωστό φαινόμενο “Balassa-Samuelson”).
Όμως, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ δεν δείχνει ότι το δολάριο είναι υπερβολικά ισχυρό. Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2021. Άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι – το Ινστιτούτο Peterson, για παράδειγμα, πρόσφατα, προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα είναι πιο κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2021, μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ που θεωρεί βιώσιμο και πολύ μακριά από το 6% του ΑΕΠ παρατηρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Φυσικά, ο Trump μπορεί να πιέσει για ένα ασθενέστερο δολάριο, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένο. Ωστόσο η Capital Economics αμφιβάλλει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μεγάλη επιτυχία σε αυτό. Αντιθέτως προβλέπει ότι το δολάριο θα επιστρέψει στην ανοδική του πορεία πολύ σύντομα, ειδικά την στιγμή που η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια πιο έντονα από ότι οι αναμένει η αγορά.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Facebook Comments