Αναλήψεις καταθέσεων φέρνει η καθυστέρηση της αξιολόγησης
Διευρυμένες εκροές παρουσιάζουν οι καταθέσεις από τις αρχές του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό σε περίπου 2 δισ. ευρώ για διάστημα ενάμ
Διευρυμένες εκροές παρουσιάζουν οι καταθέσεις από τις αρχές του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό σε περίπου 2 δισ. ευρώ για διάστημα ενάμ
Διευρυμένες εκροές παρουσιάζουν οι καταθέσεις από τις αρχές του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό σε περίπου 2 δισ. ευρώ για διάστημα ενάμιση μήνα.
Η εξήγηση για το πώς αυτό συμβαίνει με δεδομένο τα capital controls, θα πρέπει να αναζητηθεί στην άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά το νέο χρήμα, όπως επίσης και στην ανακοπή της εισροής νέου χρήματος με την καινούργια χρονιά.
Αιτία ασφαλώς αποτελούν οι καθυστερήσεις της διαπραγμάτευσης, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα νέο σύννεφο ανησυχιών για την πορεία των τραπεζών κυρίως σε ό,τι αφορά τους διεθνείς επενδυτές. Η ανησυχία αυτή εστιάζει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που διατυπώνονται σε καθημερινή βάση πλέον από τις αρχές του έτους: Οι τράπεζες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ως γνωστόν εντός στόχων, θα καταφέρουν να επιτύχουν όλους τους διαρθρωτικούς τους στόχους, όπως αυτοί απεικονίζονται στα συμφωνημένα πλάνα αναδιάρθρωσης με τους θεσμούς;
Δείκτης ανησυχίας
Oι καταθέσεις αποτελούν έναν πρώτο δείκτη ανησυχίας. Ωστόσο η μείωση των καταθέσεων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον στους φόβους των καταθετών για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία. Θα πρέπει να αποδοθεί και στους βαρύτατους φόρους, οι οποίοι αποπληρώνονται ως έναν βαθμό και από τις αποταμιεύσεις των πολιτών.
Το μεγαλύτερο τμήμα των εκροών αφορά ασφαλώς τον Ιανουάριο, που αποτελεί ένα μήνα στον οποίον κατά παράδοση σημειώνεται υποχώρηση της καταθετικής βάσης μετά την επίσης κατά παράδοση αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο.
Την ίδια στιγμή, ο προβληματισμός και οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση αρχίζουν να διαμορφώνουν προβληματικές συνθήκες και για τα NPEs που αυξάνονται με μερικώς μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με την περασμένη χρονιά ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις.
Αυτό απεικονίζει εν μέρει τα προβλήματα της οικονομίας αλλά οπωσδήποτε και την καθυστέρηση του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μια καθυστέρηση που «επιβάλλει» ολιγωρία από την πλευρά των επιχειρηματιών, έως ότου καταλάβουν προς τα πού θα κινηθεί το θεσμικό πλαίσιο.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι «κοκκίνισαν» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί λόγω της προηγούμενης κατάστασης.
«Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας», σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι εκφράζοντας την ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν.
Σχετικώς με τα παραπάνω θέματα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε ό,τι αφορά την εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα, αυτό δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο, δήλωσε. Η εκροή καταθέσεων, είναι ένα κλασικό εποχικό φαινόμενο, την περίοδο της μετάβασης από τη μία χρονιά στην άλλη. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για ανησυχία ή για προβληματισμό τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως η ελληνική οικονομία είναι σταθερή. Το τραπεζικό της σύστημα είναι σταθερό. Και η σταθερότητα αυτή θα εμπεδωθεί έτι περαιτέρω με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επίκειται.
Την ίδια στιγμή, αμείληκτα προβάλλουν τα ερωτήματα από την πλευρά των ξένων επενδυτών στο Μιλάνο, όπου διεξήχθη χθες χρηματοοικονομικό road show για την Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία.
Τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ερωτηματολογίου που έθεταν οι ξένοι επενδυτές τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις αντίστοιχες ιταλικές.
Μπορεί οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες να «συναντιούνται» σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, όμως η Ιταλία δεν βρίσκεται σε μνημόνιο, σημείωναν αναλυτές.
Θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2017; Αυτό αποτελεί ένα πολύ καίριο ερώτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία μέχρι και το τέλος του 2016 είχαν υπερβεί τους στόχους των σχεδίων αναδιάρθρωσης, ενώ από τις αρχές του έτους φαίνεται πως οι στόχοι αυτοί τίθενται σε κίνδυνο. Πιο χαλαρά υπήρξαν τα ερωτήματα στο Παρίσι στο road show της Πειραιώς, καθώς οι εκεί ξένοι επενδυτές δεν παρακολουθούσαν τόσο στενά θεματα αξιολόγησης.
Μία μείωση των καταθέσεων ή μία αύξηση των κόκκινων δανείων με ό,τι αυτό σημαίνει για ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις στα κεφάλαια των τραπεζών και ασφαλώς για τα αποτελέσματα του ισολογισμού τους, μπορεί να οδηγήσει σε μία αναθεώρηση των στόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που ωστόσο θα επιδείνωνε τη γενικότερη εικόνα τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, παρατηρούσαν κύκλοι της αγοράς.
Οι τράπεζες πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουν την ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων τους, όπως επίσης πρέπει να επιτύχουν κερδοφορία μέσα στο 2017, αφού με αυτά τα στοιχεία θα μπουν στη μάχη των πανευρωπαϊκών κρίσιμων stress tests στη χρήση του 2018.
Εποχικό φαινόμενο
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Η εκροή καταθέσεων είναι ένα κλασικό εποχικό φαινόμενο, την περίοδο της μετάβασης από τη μία χρονιά στην άλλη. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για ανησυχία ή για προβληματισμό.
Facebook Comments