4ο μνημόνιο προ των πυλών…
Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τις πιθανότητες ενός τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα
Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τις πιθανότητες ενός τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα
Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τις πιθανότητες ενός τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.
“Καθώς οι προσπάθειες της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης καθυστερούν, η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές εξασθενούν, αυξάνοντας την πιθανότητα για την Αθήνα να αναζητήσει άλλο ένα αντιδημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Όπως σημειώνει, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Δευτέρα για να διαμηνύσουν για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να λάβει την επόμενη δόση. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει κλονιστεί καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί την βιωσιμότητα των ελληνικού χρέους και η ΕΚΤ αρνείται να αγοράσει τα ομόλογα της χώρας μέχρι να ανακοινωθούν πιο ουσιαστικά μέτρα μείωσης του χρέους.
“Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα”, εκτίμησε ο Nick Kounis, επικεφαλής αναλυτής της ABN Amro Bank NV.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ελλάδα παραπέμποντας στην εκτόξευση της απόδοσης του ελληνικού διετούς ομολόγου στο 9,95%, ενώ το δεκαετές βρίσκεται κοντά στο 7,85%, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από το αντίστοιχο πορτογαλικό.
Ωστόσο, παρά τους κινδύνους που συνδέονται με την πιθανή διαπραγμάτευση ενός νέου δανειακού συμφώνου, ορισμένοι δεν είναι τόσο αρνητικοί σε αυτήν την προοπτική.
“Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί σε επιστροφή στις αγορές, καθώς οι επενδυτές θα της ζητήσουν πολύ υψηλό risk premium”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Ευρωπαϊκών Πολιτικών στις Βρυξέλλες. “Οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το εναπομείναν χρέος λόγω του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού τους”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Facebook Comments