Έρχονται αλλαγές στο ανακοινωθέν της G20
Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ενδεχομένως να μην απορρίπτουν πλέον κατηγορηματικά τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.
Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ενδεχομένως να μην απορρίπτουν πλέον κατηγορηματικά τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.
Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ενδεχομένως να μην απορρίπτουν πλέον κατηγορηματικά τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης από την επερχόμενη συνάντηση τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (G20) θα συναντηθούν στις 17 και 18 Μαρτίου στη Γερμανία για να συζητήσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 με συμμετοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αλλαγές στο προσχέδιο της ανακοίνωσης, η οποία δεν έχει πάντως πάρει την τελική της μορφή, φαίνεται να διευκολύνουν την κυβέρνηση Τραμπ η οποία έχε ταχθεί υπέρ ορισμένων μέτρων προστατευτισμού στο εμπόριο.
Ειδικότερα, το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει τη φράση-δέσμευση που είχαν υιοθετήσει οι υπουργοί Οικονομικών της G20 το περασμένο έτος να “αντισταθούν σε όλες τις μορφές προστατευτισμού”. Επίσης δεν περιλαμβάνει την πρόταση “να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις” και να “στοχεύουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς” που υπήρχαν σε προηγούμενες ανακοινώσεις.
Αντίθετα, επισημαίνεται ότι: “θα διατηρήσουμε ένα ανοιχτό και δίκαιο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου”, με τους υπουργούς να επιβεβαιώνουν “τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες”.
Για πολλά χρόνια, οι ανακοινώσεις της G20 περιείχαν επίσης την προειδοποίηση πως “η υπερβολική αστάθεια και οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα. Θα διαβουλευτούμε στενά για τις αγορές συναλλάγματος”. Η πρόταση αυτή επίσης λείπει.
Facebook Comments