Ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην κυριακάτικη Bild. «Πρόκειται για κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε.

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στην κατάργηση της εσχάτης των ποινών, το 2004, στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανιζόταν βέβαιος πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Για την επικύρωση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, απαιτείται η υπογραφή του Ερντογάν που, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, δεν θα διστάσει να βάλει.

«Δε μας ενδιαφέρει τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ [σ.σ ευρωπαϊκά ονόματα που παραπέμπουν στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών] (…) Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει», πρόσθετε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής δηλώνει αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια. «Είναι λάθος αυτή η συζήτηση», σχολιάζει στην Bild, τονίζοντας πως τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται στην στάση των Ευρωπαίων αλλά στην «έλλειψη διάθεσης» των Τούρκων να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Γιούνκερ δεν θεωρεί πως η Άγκυρα προτίθεται, στα αλήθεια, να υλοποιήσει τις απειλές της για συρροή 15.000 προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία δε θα καταγγείλει τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι θέλει να το κάνει (…) δεν έχουν κανένα συμφέρον να αφήσουν τις συμμορίες διακινητών να ανακτήσουν τον έλεγχο», τονίζει ο Γιούνκερ.

 

 

Facebook Comments